Dolazi nam leto i sada je pravo vreme da se pozabavite svojim stopalima. Nema ništa lepše od negovanog ženskog stopala sa urađenim estetskim pedikirom. Dobro urađen pedikir učiniće da vaša koža na stopalima diše a pravilna nega otkloniće rizik od pojave bolesti i mnogih neugodnih problema. Sasvim je uobičajeno da žene manje vode računa o pedikiru tokom zime, što je u stvari pogrešno. Zimi je stopalo stalno zatvoreno, obuća koju nosimo može biti teška i nepropusna što sve ostavlja posledice na stopala i nokte. Štetno je tokom zime ostaviti gel ili akril na noktima bez korekcije jer može doći do pucanja noktiju ispod podloge, a to je pogodno tle za razvoj bakterijskih infekcija. Oštećeni nokti posle gela i akrila zahtevaju posebnu negu.

Kako da sami uklonite gel i akril sa noktiju stopala

Najbolje je da uklanjanje gela i akrila prepustite profesionalcu. Iskusno oko pedikira može uočiti potencijalne nepravilnosti i preporučiti postupak nege. No, ukoliko niste u mogućnosti da posetite salon, uklanjanje gela i akrila možete odraditi i sami. Uklanjanje akrila je jednostavnije, dok gel zahteva drugačiju proceduru zavisno od vrste.

Za uklanjanje akrila sa noktiju stopala potreban vam je aceton i aluminijumska folija. Komadić vate natopljen acetonom stavite na nokatnu ploču svakog prsta i umotajte folijom. Nakon 10 do 15 minuta, skinite vatu i nežnim pokretom turpije uklonite akril. Postoje i gelovi koji se mogu ukloniti na isti nači, ali ako je u pitanju klasičan gel, za skidanje će vam biti potrebna turpija.

Nabavite profesionalnu turpiju ali vodite računa da ne bude pregruba kako ne bi oštetili nokatnu ploču ukoliko ovo radite prvi put. Takođe, nije preporučljivo da koristite električne turpije ukoliko nemate iskustva. Budite nežni i pažljivi i vodite računa da ostavite tanak sloj gela ukoliko su vam se nokti prilično istanjili. Ukoliko osetite bilo kakav bol ili uočite promenu boje noktiju, obavezno posetite svog pedikira. Oštećeni nokti posle gela i akrila moraju se oporaviti pre sledećeg estetskog pedikira.

Pravilna nega oštećenih noktiju na stopalima

Ukoliko su se nokti značajno istanjili, potrebno je da ih odmorite izvesno vreme. Nega podrazumeva upotrebu preparata sa kalcijumom i proteinima koji noktima vraćaju prvobitnu čvrstinu. Uvrstite u svoju ishranu namirnice bogate vitaminima C, D i B. Takođe, potreban vam je dodatni unos cinka, gvožđa i joda, kao i folne kiseline.

Kreme za negu noktiju upotrebljavajte kako je naznačeno u uputstvu proizvođača a nokte možete dodatno zaštititi i negovati lakovima za regeneraciju noktiju. Preporuka je da se ovi lakovi koriste tokom celog postupka oporavka. Mogu se naći u nežnim pastelnim bojama, tako da će vaši nokti izgledati lepo i u periodu oporavka.

Šta ako imate MMA oštećenje noktiju?

MMA oštećenje noktiju nastaje upotrebom jeftinog lepka – metil metakrilat monomera prilikom stavljanja akrila. Skidanje lepka traje znatno duže a nokatna ploča trpi velike potrese. Ovaj lepak je višestruko štetan za nokte i zbog toga je u mnogim zemljama zabranjen, a saloni ga koriste zbog jeftine cene.

Akrilne nokte urađene sa MMA lepkom nikako nemojte skidati sami jer može doći do odvaljivanje dela nokatne ploče zajedno sa lepkom. Posebno je rizično ukoliko su se između prirodnog nokta i lepka stvorile rupice jer one predstavljaju pogodno tle za razvoj infekcija.

U ovom slučaju potreban vam je medicinski pedikir. Nokatnu ploču potrebno je pažljivo obraditi i zaštititi. Samo uz profesionalne uslugu i preparate ovaj problem možete rešiti na najbolji i najbezbolniji način.

Tretmani stopala i noktiju

Vodite računa o stopalima jer ona vas vode kroz život ali ne zaboravite i na nokte. Oštećeni nokti posle gela i akrila mogu biti zahvaćeni gljivičnom ili bakterijskom infekcijom, što zahteva ozbiljan pristup u tretiranju. Problemi sa noktima mogu se javiti i u obliku urastanja, zadebljanja, slabljenja i otpadanja noktiju, lišajeva ili psorijaze. Neka od ovih stanja mogu biti veoma bolna, mogu se dodatno iskomplikovati pa je stoga veoma važno da što pre potražite stručnu pomoć.