Kurje oko ili Klavus (clavus) su očvrsli, zadebljani slojevi kože koji nastaju usled dugotrajnog trenja ili pritiska na meka tkiva. Kurje oko se najčešće javlja na delu stopala koji trpi najveći pritisak i težinu pri hodu. Formira se između prstiju, na središnjem gornjem delu i ivicama tabana.

Kurje oko može biti mekano i tvrdo. Izgleda kao mala zadebljana i izbočena kvržica koja na pritisak ili dodir izaziva jak bol. Može se opisati i kao očvrsli vrh u obliku trna koji je okrenut ka dubljim slojevima kože.

Da li ste nekada stali na lego kockicu ili sitan kamenčić?

Upravo tako ljudi koji imaju kurje oko opisuju hodanje, kao neprijatno i bolno.

Kurje oko je i estetski problem, koji se javlja kod velikog broja ljudi. Iako se često označava kao bezopasno stanje, ukoliko se ne tretira pravilno i na vreme, može izazvati upalu okolnog tkiva. Dijabetičari spadaju u posebno rizičnu grupu.

Kurje oko nije žulj

Kurje oči se zbog sličnosti često mešaju i pogrešno dijagnostifikuju kao žuljevi. Oba stanja javljaju se usled pojačane traume, pritiska ili trenja kada se telo štiti i koža postaje čvršća i deblja. Kurje oči su obično manje od žuljeva i izazivaju više bola na dodir i pri hodu. Ovalnog su izgleda, sa čvrstim konusnim središtem od keratina okruženo upaljenom kožom.

Žuljevi su veći od kurjih očiju, javljaju se u više oblika i dimenzija i nastaju na prstima ili iznad pete. Često je to način na koji naša stopala pozdrave nove cipele ili visoke štikle. Pojačanom negom i uklanjanjem uzroka, žuljevi se sami povlače.

Za saniranje kurjeg oka potrebno je više vremena i metoda lečenja.

Zašto nastaje kurje oko na stopalima

Kurje oko je bolna hiperkeratoza okruglog oblika koja nastaje iz više razloga:

  • Nošenje neudobne obuće

Tesne cipele i visoke potpetice ne ostavljaju dovoljno prostora prstima i stopalu i dolazi do pritiska i trenja. S druge strane, previše labava i široka obuća izaziva trenje i klizanje stopala, čime se vrši trauma na određeni deo tabana i prstiju.

  • Obuća bez čarapa

Najveći broj klavusa nastane u letnjem periodu kada se nose sandale, papuče i obuća bez čarapa. Tada dolazi do direktnog trenja kože stopala o ivice i šavove obuće.

  • Sviranje instrumenata i upotreba alata

Sviranje određenih instrumenata i često korišćenja nekih alata izazivaju stalni pritisak na jedan deo kože, koji postaje zadebljan i čvrst.

  • Deformacije stopala

Kurje oči su često posledica tzv čekićastih prstiju i čukljeva. Palac se savija i vrši pritisak na ostale prste, što je idealna podloga zanastanak žuljeva i kurjih očiju.

  • Dugo stajanje

Ako dugo stojite ili se bavite sportom, pojačan je pritisak na određene delove stopala i često se javlja kurje oko.

  • Dijabetes

Dijabetičari imaju otežanu i smanjenu cirkulaciju u nogama i stopalima, usleg čega može doći i do pojave klavusa.

Kako sprečiti nastanak kurjeg oka

Kurje oko se javlja na mestima oslonca pri stajanju i hodu, na površini tabana, peti i među prstima. Kurje oko na tabanu je tvrdo, bolnije, ali lakše za lečenje. Meko kurje oko najčešće nastaje između trećeg i četvrtog prsta na nozi i zbog lokaliteta, komplikovanije je za tretiranje.

Udobna obuća je najbolja prevencija nastanka kurjeg oka. Prsti treba da imaju dovoljno prostora da se ne stiskaju previše jedan uz drugi.

Mekani jastučići od filca ili drugog prijatnog materijala na mestu oslonca sprečiće trenje i pritisak na kožu. Personalizovani silikonski ulošci su takođe poželjni kod svih koji dugo stoje, hodaju ili se bave sportom.

Pojačana higijena i nega stopala, hidriranje i omekšavanje kože uz nanošenje antifugalnog i antibakterijskog pudera sprečiće nastanak žuljeva, kurjeg oka i drugih problema sa stopalima.

Kako se tretira kurje oko

Kurje oko osim što je bolno i neprijatno, ne smatraju opasnim oboljenjem. Međutim, ako ne uspevate samostalno da ga otklonite, boli vas jako i ometa svakodnevno kretanje, izazove upalu okolnog tkiva – obavezno se obaratite stručnjaku za probleme sa stopalima.

Ako ste dijabetičar, onda na pojavu bilo kakvih promena na stopalu potražite profesionalnu pomoć, jer može doći do ozbiljne infekcije.

Kod tretmana kurjeg oka glavni cilj je adekvatno otkloniti keratinsko zadebljanje redovnim tretmanima debridmana. Debridman je proces uklanjanja mrtvog, devitaliziovanog ili kontaminiranog tkiva i stranog materijala iz rane. Na taj način se posebno kod rizičnih osoba, poput dijabetičara, smanjuje rizik od pojave čireva i hirurških intervencija koje zahtevaju dug oporavak.

Takođe, veoma važno je dobro obraditi okolnu kožu da se smanji trenje. Pritisak na stopala ne može se ukloniti uvek i u potpunosti, ali trebalo bi preduzeti sve dostupne metode i efikasne proizvode iz oblasti nege stopala da se on smanji.

Prevencija od ponovne pijave kurjeg oka je i ortopedska korekcija svih statičkih anomalija.

Salicilne masti, flasteri i gel za uklanjanje kurjeg oka – da ili ne?

U apotekama se bez recepta mogu nabaviti preparati za uklanjanje kurjeg oka uglavnom na bazi salicilne kiseline. Dostupni su u formi flastera, gela, krema. Imaju keratoličko dejstvo, tj razlažu i omekšavaju zadebljanu kožu, kako bi se lakše uklonila.

Najvažnije kod ovakvih preparata jeste da ih je potrebno nanositi vrlo precizno i isključivo na područje kurjeg oka. Neretko se desi da se flaster pomeri ili gel nanese i na okolnu kožu i tada mogu nastati još veći problemi i oštećenja usled hemijskog nagrizanja.

Pre upotrebe preparata na svoju ruku, najbolje je da se konsultujete sa stručnjakom.

BONUS informacija: kako je kurje oko dobilo ime?

Na internetu se najčešće može naći podatak da kurje oko nosi ime po kurjaku ili vuku. Međutim, bolji poznavaoci etimologije se sa tim ne slažu i tvrde da pridev kurji zaparvo znači kokošiji, jer je kura kokoška.

Naziv kurje ili kokošije oko ovo stanje je dobilo jer izgledom podseća na sitno, okruglo oko ove domaće životinje.