Virusne bradavice na stopalu su velika muka. Svi koji su ih imali potvrdiće da su izrazito bolne, izazivaju poteškoće pri hodu i nije ih lako ukloniti. Zapravo, ukoliko se tretiraju odgovarajućim podološkim metodama, mogu se sanirati za relativno kratko vreme. Problem je što osobe koje imaju virusne bradavice na stopalu, najčešće pokušavaju da ih uklone raznim prirodnim receptima za koje su čuli od rođaka, poznanika ili su ih pronašli na internetu.

Kako prepoznati virusnu bradavicu

Virusne bradavice na stopalima stručno se nazivaju plantarne bradavice (verrucae plantares). Najčešće se javljaju na petama, prstima i drugim istaknutim delovima stopala koja trpe najveći pritisak tela. Kao što su jastučići ispod prstiju i plantarni deo stopala koji povezuje petu i nože prste. Izaziva ih humani papiloma virus koji ulazi kroz pukotine ili ranice na koži tabana. Virus u stopalu može uči i ukoliko je koža mokra i omekšana pa su zbog toga saune, bazeni i teretane rizična mesta zaraze, kao i pedikir saloni.

Virusne bradavice na stopalima nije lako prepoznati jer ne izgledaju kao obične bradavice obzirom da su usled pritiska spljoštene, odnosno rastu ka unutra. Više liče na žulj ili kurije oko. Najbrže se tretiraju u početnim stadijumima. Posebno je kod dece i tinejdžera važno na vreme tretirati bradavice jer su u tom uzrastu izrazito zarazne i mogu se umnožiti

.

Mozaične bradavice na stopalu

Ukoliko se bradavica na stopalu ne ukloni odgovarajućim tretmanima i postupcima, postoji opasnost da se umnoži. Tako dolazi do grupisanja većeg broja pojedinačnih bradavica u mozaik ili ploče. Mozaične bradavice su veoma bolne i otežavaju hodanje.

Plantarne bradavice, pojedinačne ili mozaične mogu izazvati pored bolova pri hodu odnosno pri pritisku na bradavicu i bolove na drugim delovima stopala. Osoba koja je zaražena bradavicom, izbegava da pri hodu stane direktno na nju, oslanja se na druge delove stopala. Zbog čega vremenom može nastati bol ne samo u stopalu, nego i u kolenu, kuku i leđima.

Tretman virusnih bradavica prirodnim receptima – da ili ne?

Iako postoje dobri biljni melemi za uklanjanje bradavica, one se najčešće ponovo vraćaju. Takođe, dobro rešenje nisu ni obloge od belog, crnog luka, limuna, čuvarkuće i slično jer pored početnog poboljšanja, kada se čini da se bradavica smanjuje, to najčešće nije slučaj već se širenje nastavlja ka unutra uzrokujući pojačan bol. Posebno je opasno pokušati bradavice ukloniti kod kuće čupanjem, sečenjem ili spaljivanjem jer je opasnost od zaraze uvećana a može doći i do povreda.

Tretmani za virusnih bradavica na stopalima

Svi ovi preparati donose manje ili više dobre rezultate. Međutim, kada se bradavice uporno vraćaju ili ne prolaze nakon nekoliko tretmana, osoba mora promeniti način tretiranja jer joj očigledno ne odgovara.

U svakom slučaju, treba imati u vidu da su virusne bradavice zarazne i treba biti oprezan kada je neko od ukućana zaražen. Radi preventive neophodno je redovno održavajte higijene stopala, obuće i čarapa. Na potencijalno rizičnim mestima zaraze kao što su svlačionice, javni tuševi, saune, bazeni, pedikir saloni, nošenje papuča je obavezno. Ukoliko već imate virusne bradavice na stopalu ne pokušavajte da ih uklonite sami čupkanjem ili seckanjem, jer može biti opasno. Za higijenu zaraženog dela stopala koristite poseban peškir. Takođe, izbegavajte da dirate bradavice rukama i obavezno ih dezinfikujte posle dodirivanja.

Pored nekoliko opcija za uklanjanje, tretman bradavica uz primenu prirodne salicilne kreme i neinvazivno uklanjanje zadebljane kože na svakih 10-tak dana pokazao se kao najefikasniji bezbolni tretman. Ne samo da se koristi prirodna krema i kozmetički pristup kao prednost ovog tretmana, nego i nakon tretmana ne ostaju nikakvi ožiljci na samoj koži.