Urasli Nokti

Pregled Problema

Šta su urasli nokti?

Urasli nokti (onychocryptosis, unguis incarnatus) je bolno stanje prsta u kome nokat svojom ivicom ulazi u okolno tkivo. Ovaj učestali problem uglavnom zahvata mlađe osobe, muškarce i trudnice. Urasli nokti nisu sitnica. Nokat najčešće urasta bočno (i to češće lateralno nego medijalno), premda može urastati i proksimalno i distalno, ali takvi slučajevi su u praksi retki i često prate nega druga stanja. Najučestalije se javlja na palčevima stopala, međutim ovaj problem se može dogoditi na bilo kom prstu stopala ili šake.

Faze urastanja nokta

Opšte je prihvaćeno da urastanje nokta prolazi kroz tri faze:

  • Prst je bolan, otečen, crven ili modar. Dodatnim pritiskom na prst on postaje neizdrživo bolan
  • Ukoliko se deo nokta koji urasta ne odstrani dolazi do nastanka granuloma, što je zapravo novoformirano tkivo koje se stvara oko mesta urastanja nokta. Ovu promenu često prati i gnoj koji nije infektivnog porekla (posledica je odbrane organizma na fizičku traumu)
    Bakterijska infekcija koja je takođe praćena gnojenjem, ali koji je infektivnog porekla. Može doći i do povišenja telesne temperature.
  • Ukoliko se problem uraslog nokta ne reši može doći i do komplikacija poslednje, treće faze u vidu celulitisa, osteomijelitisa ili septikemije.

Faktori rizika

  • Nasledni faktori, anatomske karakteristike i ostala stanja stopala (kao što su čukljevi)
  • Stanja koja dovode do zadebljanja nokatne ploče kao što su onihogrifoza i gljivična infekcija noktiju
  • Kontinuirana trauma prstiju, najčešće kod profesionalnih sportista
  • Tesna i neudobna obuća koja steže prste
  • Nepravilno, zakrivljeno sečenje slobodne ivice nokta

Metode tretiranja uraslih noktiju

Iako postoji mnogo metoda tretiranja problema uraslog nokta, nijedna metoda za sada nije dala potpun funkcionalan i estetski učinak. Ovaj problem je često rekurentan, pa se posle izvesnog vremena može ponovo javiti, pogotovo ako se ne otklone faktori koji su do njega doveli.

Pre bilo koje intervencije može se pristupiti tamponadi nokta. Ona podrazumeva ubacivanje pamučne ili srebrne gaze ispod nokta kako bi se nokat barem malo udaljio od tkiva u koje urasta. Ta gaza se ne sme kvasiti i već nakon par dana se mora menjati ili u potpunosti ukloniti. Ukoliko dolazi do stvaranja malog granuloma, moguće je primeniti i kupke za stopala sa rastvorom hipermangana. Ako urastanje dođe do treće faze, primena lokalnih antibiotika je neophodna.

Hirurške metode lečenja problema urastanja nokta jesu avulzija dela nokta. One podrazumevaju isecanje cele strane nokta. U toku ove intervencije moguće je dodatno uraditi i matrektomiju, proceduru kojom se matriks nokta kiretira (deo koji stvara novu nokatnu ploču). Ova procedura može biti mehanička ili hemijska, kada se vrši fenolom. Nakon toga, deo nokta čiji je matriks kiretiran više nikada neće rasti. Granulomi koji prate urastanje noktiju se resekcijom mogu otkloniti.

Novije metode tretiranja su više usmerene ka bezbolnom otklanjanju problema. Tu prednjači metoda ‘’Unibrejs’’ gde se žičana proteza fiksira na nokatnu ploču i tako izvlači strane koje urastaju. Prednost ove metode jeste što je brza, bezbolna i komforna, pritom bez ikakvih komplikacija.

Zbog sporijeg zarastanja rana i čestih superinfekcija, hirurške metode se moraju pažljivo raditi kod osoba sa dijabetesom i poremećenim imunitetom (maligniteti, AIDS).

Prevencija i ublažavanje simptoma urastanja noktiju

Najbitnije je otkloniti faktore koji mogu dovesti do urastanja noktiju. Pravilno sečenje slobodne ivice nokta je neophodno kako ne bi došlo do ovog problema. Slobodna ivica mora biti u potpunosti ravna, a uglovi moraju biti slobodni, tj. da ne dodiruju okolno tkivo. Nokat se ne sme seći previše kratko. Preporuka je da se koristi udobna obuća, a da se stopala održavaju suvim i čistim.

Topla kupka za stopala u početnim fazama urastanja može omekšati nokat i u potpunosti otkloniti problem. Protiv zapaljenja tkiva mogu se koristiti kreme na bazi mentola, propolisa i ulje od čajevca. Keratolitici, poput salicilne kiseline, dodatno mogu omekšati nokat.

Protokol Tretiranja

Podološka analiza

Indikovanje odgovarajućeg tretmana.

Individualni Plan Tretmana

Radimo individualan plan tretmana koji čine razni modaliteti tretiranja, od najnovijih preparata na svetskom tržištu, savremenih kozmetičkih intervencija, pa sve do prirodnih prparata koji su bazirani na višegodišnjem iskustvu.

Uspešni Rezultati

Preko besplatnih kontrola pratimo individualni napredak i uz pomoć fotografija upoređuju napredak sve do završetka aktivnog tretiranja.

Pozovite Nas

Ili nas kontaktirajte putem e-mail obrasca ispod

101 Foot Clinic

Uvek lepo postupajte sa stopalima. Oni su moć kretanja naših tela, ali mi im dajemo tako malo poštovanja.

101 Foot Clinic