ISPUCALE PETE 101 Foot Clinic-min

Pregled Problema

Šta su ispucale pete?

Ispucale pete su znak nedostatka nege stopala, a ne samo preterano izlaganje ili nedostatak vlage. Medicinski, ispucale pete se opisuju kao ragade (pukotine na petama).

Pukotine peta su uvek linearno napukle rane i obično utiču na stepen zahvaćenosti površnog sloja kože (epidermisa). Ponekad to može ići duboko u dermis i postati bolno. Suva koža koja okružuje pete, uzrokuje pucanje i pukotine na petama. Ispucale pete javljaju se i zbog nedostatka cinka i omega-3 masnih kiselina.

Iako pukotine u koži se mogu pojaviti bilo gdje na telu, najčešće područje u kojem se pojavljuju su u predelu peta i prstiju na nogama. Suva koža ili kseroza je jedan od najčešćih razloga koji dovode do ispucalih peta. Ostali ključni uzroci su gojaznost ili kalus kože u okviru peta. Većina problema na stopalima nastaju zbog neadekvatne nege. Ispucale pete, mehurići i druge bolesti nogu može se lako izbeći.

U svakom slučaju napukle pete nisu opasne, osim ako su pukotine duboke i imaju tendenciju da postanu bolne i koža počne krvariti. To bi moglo dovesti do infekcije, a takve situacije se mogu izbeći naročito kod osoba koji već boluju od nekih hroničnih bolesti kao što su dijabetes ili oslabljen imuni sistem usled starosti ili neke druge bolesti, jer može biti usporeno dejstvo tretmana ispucalih peta.

Ispucale pete su česta pojava kod starijih ljudi ili osoba koji su stalno na nogama i na taj način vrše pritisak na donji deo stopala. U prilog ovome, proizvodnja sebuma se smanjuje sa starenjem pa iz tog razloga kod starijih osoba su često prisutne suve i ispucale pete. Izrazito suva i ispucala koža na petama je jedno od najčešćih kožnih problema sa kojima se suočavaju starije osobe. Suva koža na petama je čest problem koji se pojavljuje i može se manifestovati na obe pete ili samo na jednoj. No, uglavnom, ispucale pete se javljalu na oba stopala.

Koji su uzroci ispucalih peta?

Najčešći razlozi koji dovode do ispucalih peta:

• Prirodno suva koža ili zadebljala suva koža (kalus) oko pete, koja je sklona pucanju i često je uzrokovana povećanom fizičkom aktivnošću

• Dugo stajanje na poslu ili kod kuće. Tvrdi podovi takođe prouzrukuju ispucale pete.

• Prekomerna težina može povećati pritisak na masne naslage u petama, prouzrukujući širenje po boku, i ako je koža nefleksibilna, pritisak na stopalima dovodi do ispucalih peta.

• Otvorene sandale ili cipele omogućuju masnim naslagama ispod peta proširenje na bočnoj strani, čime se povećava mogućnost pucanja peta.

• Bolesti i poremećaji poput – atletskog stopala, psorijaze, ekcema, bolesti štitne žlezde, dijabetes i neka druga stanja kože, mogu izazvati ispucale pete.

• Kontinuirana izloženost vodi – pogotovo slatkim vodama, može dovesti do smanjenja prirodnih ulja kože i dovesti do isušivanja kože. Duži boravak u vlažnim sredinama, npr. kupatilu, može prouzrokovati suve i ispucale pete.

Ovde je spisak nekih drugih razloga koji mogu dovesti do ispucalih peta:

• Uzrast – debela suva koža koja se peruta gubi elastičnost sa starenjem, a time su i pukotine učestalije sa godinama

• Slabo prilagođene cipele, duže stajanje ili promene u položaju tela

• Nehigijenski uslovi i okolina

• Nezdrava, suva koža koja se peruta zbog klimatskih uslova ili bolesti

• Nedostatak vitamina, minerala i cinka

Koji su simptomi ispucalih peta?

Znaci i simptomi na površini kože su jednostavni pokazatelji nepravilne unutrašnje aktivnosti organa ili dejstva spoljašnjih faktora. Ako detaljno posmatramo telo i njegove manifestacije, možemo sprečiti bolesti i poremećaje, lečeći ih u početnom stadijumu pre nego što bolest odmakne. Slično tome, noge zahtevaju malo pažnje i nege, a kada to nedostaje imamo sledeće znake:

• Crvenilo i perutanje kože:To je često jedan od prvih simptoma suvih ispucalih peta i ako se ignoriše, vremenom se stanje može pogoršati. Suva koža je sklona infekcijama i važno je da se ovakvo stanje odmah leči.

• Ljuštenje i pucanje peta: Ovi simptomi obično slede odmah nakon prvih simtoma crvenila i perutanja kože. Ljuštenje i ispucala koža definitivno su znaci suvih i ispucalih peta, tako da odmah treba poduzeti hitne mere lečenja kako bi se stanje popravilo. Nemojte uklanjati suve delove kože, jer to može oštetiti kožu koja se nalazi ispod. Ako je potrebno da to učinite možete koristiti male makaze tako da polako i pažljivo uklonite mrtve ćelije kože.

• Svrab kože: svrab kože je uzrokovan abnormalnim smanjenjem gornjih slojeva suve kože. To uzrokuje prekomerno smanjenje elastičnosti kože ispod i oko pogođenh područija i kao rezultat daje opštu nelagodnost i svrb. Mora se ukloniti gornji sloj mrtve kože pre početka bilo koje vrste lečenja suvih i ispucalih peta.

• Krvarenje ili vlaženja pukotina: krvarenje ili vlaženje pukotina na petama je vrlo ozbiljan problem, jer to pokazuje da pukotine ne utiču samo na gornje slojeve kože, već i na dublje slojeve tkiva. Duboke pukotine u petama, takođe će povećati rizik od infekcije kože u tom području. Nošenje zatvorenih cipela bez čarapa, dok imate problem sa suvim i ispucalim petama, povećava rizik od gljivičnih infekcija, jer su zatvorene cipele savršeno okruženje za stvaranje gljivica i kvasnih infekcija.

Sve gore navedeno treba tretirati PODOFLEX kremom za regeneraciju kože, koja je bogata prirodnim sastojcima i koja smanjuje suvoću same kože. Redovna hidratacija i udobna obuća pomoći će u sprečavanju nastanka ispucalih peta.

Protokol Tretiranja

Podološka analiza

Indikovanje odgovarajućeg tretmana.

Individualni Plan Tretmana

Radimo individualan plan tretmana koji čine razni modaliteti tretiranja, od najnovijih preparata na svetskom tržištu, savremenih kozmetičkih intervencija, pa sve do prirodnih prparata koji su bazirani na višegodišnjem iskustvu.

Uspešni Rezultati

Preko besplatnih kontrola pratimo individualni napredak i uz pomoć fotografija upoređuju napredak sve do završetka aktivnog tretiranja.

Pozovite Nas

Ili nas kontaktirajte putem e-mail obrasca ispod

101 Foot Clinic

Uvek lepo postupajte sa stopalima. Oni su moć kretanja naših tela, ali mi im dajemo tako malo poštovanja.

101 Foot Clinic