Urastanje noktiju nije teško spriječiti!

Na osnovu našeg iskustva može se reći da su urasli nokti često uzrokovani nepravilnim sečenjem i kidanjem nokta. Zbog loših instrumenata ili loše vizualizacije klijenti pri sečenju noktiju formiraju vrh koji prodire duboko u meko tkivo i na taj način uzrokuju bol i infekciju.

Nokte na nogama secite na 3-4 nedelje. Ne čekajte predugo da biste ih sekli. Potopite stopala u kupku, što će omogućiti omekšanje noktiju i okolne kože. Osušite ih dobro. Secite nokte grickalicom zato što je ona dizajnirana za sečenje noktiju, ne koristite makazice. Instrumenti treba da budu čisti i po mogućstvu dezinfikovani u 70% alkoholu.

Secite nokte ravno, na krajevima ih blago zaoblite turpijom da biste onemogućili urastanje. Ne kidajte nokte. Ne secite nokte prekratko, ne smeju da budu kraći od ležišta nokta. Ne secite nokte preduboko sa strane da imaju oblik slova „V“, niti pak kružno. Grickalicom ih isecite pravo a pravilan oblik dobićete turpijom. Tako nećete preterati sa kraćenjem nokta.

Najbolje je da Vam stručna osoba odradi pedikir i pravilno iseče nokte u sterilnim uslovima.

Urastanje nokta je najčešće na palcu ali može da se pojavi i na ostalim prstima, tako što nokat počne da raste ispod kože uzrokujući bol i zapaljenje, koje ako se ne tretira može da završi hirurškim odstranjenjem dela nokta.

Pročitajte i Vi nekoliko saveta koji će Vam pomoći u prevenciji uraslih noktiju:

1.Nosite udobnu obuću izradjenu od prirodnih materijala, koja će Vam omogućiti normalnu ventilaciju nogu i obuću u kojoj će Vam se noga osećati komontno. Izbegavajte obuću koja Vam pritiska prste jer upravo ona može izazvati urastanje noktiju.

2.Secite Vaše nokte ravno bez zaobljavanja ivica. Tako samnjujete rizik da manji deo nokta ostane neisečen i da uraste u kožu.

3.Vaši nokti moraju biti srednje dužine. Izbegavajte prekratko i prečesto sečenje noktiju odnosno izbegavajte sečenje noktiju do kože. Ovakvi noktiju su skloni urastanju.

4.Ukoliko primetite da Vaš nokat počne nepravilno da raste odnosno da urasta u kožu, nemojte ga seći sami, već zakažite adekvatan tretman kojom ćete izbeći hirurško odstranjivanje noktiju.