PREKOMERNO ZNOJENJE 101 Foot Clinic-min

Pregled Problema

Prekomerno znojenje stopala, ili hiperhidroza, jeste učestali problem koji pogađa veliki deo populacije. Znojenje je fiziološki proces čija je najbitnija funkcija termoregulacija, odnosno hlađenje organizma.

Ekrine znojne žlezde, najodgovornije za stvaranje i lučenje znoja, raspoređene su po celoj koži, ali njihova najveća koncentracija je na stopalima i šakama – u svakom stopalu postoji više od 250.000 žlezda koje luče znoj. Svako stopalo normalno proizvodi pola litre znoja dnevno. Prekomerno znojenje stopala češće se javlja kod muškaraca nego kod žena i češće je kod mlađih nego kod starijih osoba.

Razlozi pojačanog znojenja stopala

Emotivni i mentalni nadražaji najčešći su razlog obilnog znojenja šaka i tabana. Vlažne šake i tabani pri takvom psihičkom naporu predstavljaju veliki funkcionalni problem koji u određenim životnim okolnostima može da u potpunosti onemogući normalno funkcionisanje osobe.  Određena obuća – kao što su pamučne ili najlonske čarape, ili cipele izrađene od plastike i nekih sintetičkih materijala, sprečavaju isparavanje znoja. Čarape od najlona mogu kompletno da zadrže vlagu i stvore dodatne probleme kao što su atletsko stopalo i gljivično oboljenje noktiju. Međutim, pojačano znojenje stopala može biti znak i nekih komplikovanijih stanja i bolesti. Endokrinološka oboljenja, kao što su pojačana funkcija štitne žlezde i šećerna bolest takođe mogu dovesti do ovog problema.

Druga hormonalna stanja poput menopause i preterane gojaznosti se dovode u vezu sa pojačanim znojenjem. Neka toksična stanja organizma (alkoholizam i narkomanija) pospešuju organizam da luči veću količinu znoja. Kada je pojačano znojenje stopala udruženo sa pojačanim znojenjem celog tela, treba misliti o infektivnim uzročnicima, oštećenjima termoregulacionog sistema u mozgu, kao i o nekim lekovima koje mogu da prouzrokuju takvo stanje (adrenergički i holinergički lekovi).

Komplikacije pojačanog znojenja stopala

Povišena vlažnost stopala pogoduje mnogim infektivnim mikroorganizmima. Dugotrajno vlažni uslovi na stopalu su odlična podloga za njihovo razmnožavanje, dok povišena kiselost površine kože dodatno ubrzava taj proces. Bakterije razgrađuju deskvamirane rožaste ćelije površine kože, a kao svoj product luče amonijak i ostale derivate azota. Zbog toga je pojačano znojenje stopala često praćeno neprijatnim mirisom i to stanje se zove ekrina bromhidroza.

Atletsko stopalo je gljivična infekcija kože stopala koja pogađa trećinu naše populacije. Pored toga što je jako rasprostranjena, ova infekcija se jako dugo leči i često se vraća. Gljivice se mogu naseliti i na nokte stopala i stvore onihomikozu, odnosno gljivičnu infekciju noktiju. Najteža komplikacija gljivične infekcije stopala je celulitis, teško stanje koje nastaje ako se infekcija blagovremeno ne leči.

Osobe koje nose tesnu obuću a imaju problem sa pojačanim znojenjem stopala pod velikim su rizikom da dobiju žuljeve i kurje oči zbog lakšeg potiranja kože o zidove obuće.

Tretiranje pojačanog znojenja stopala

Jako je bitno otkriti razloge zbog kojih dolazi do ovog problema.

Najčešće korišćena terapija je alkoholnim rastvorom aluminijumovih soli u toku noći. Ova terapija je najbezbednija, ali i njen učinak je ograničavajući.

Protokol Tretiranja

Podološka analiza

Indikovanje odgovarajućeg tretmana..

Individualni Plan Tretmana

Radimo individualan plan tretmana koji čine razni modaliteti tretiranja, od najnovijih preparata na svetskom tržištu, savremenih kozmetičkih intervencija, pa sve do prirodnih prparata koji su bazirani na višegodišnjem iskustvu.

Uspešni Rezultati

Preko besplatnih kontrola pratimo individualni napredak i uz pomoć fotografija upoređuju napredak sve do završetka aktivnog tretiranja.

Pozovite Nas

Ili nas kontaktirajte putem e-mail obrasca ispod

101 Foot Clinic

Uvek lepo postupajte sa stopalima. Oni su moć kretanja naših tela, ali mi im dajemo tako malo poštovanja.

101 Foot Clinic