ONIHOGRIFOZA 101 Foot Clinic 2-min

Pregled Problema

Šta je onihogrifoza?

Onihogrifoza (Onychogryphosis) je stanje noktiju na prstima ruku ili nogu, što za rezultat daje zadebljanje jednog ili više noktiju do tačke gde se savijaju kao rog i to žuto- smeđe boje. Neki od uzroka ove bolesti su ponavljajuće oštećenje nokta ili nedovoljan dotok krvi u rukama i nogama.

Kako nokti rastu i debljaju, teže je održavati ih i razvija se gljivična infekcija. Dijagnostikuje se stanje pacijenta, a u međuvremenu tretman uključuje upotrebu prilagođenih cipela i uklanjanje noktiju koji su teško zahvaćeni, a u cilju rešavanja gljivične infekcije.

Ovaj poremećaj se često javlja na nogama, a izazvan je zbog nošenja cipela koje su oštetile jedan ili više noktiju. Ponovljena povreda noktiju prouzrokuje zadebljanje, nokti se boraju dok rastu. Drugi razlog je slaba cirkulacija na rukama i nogama, što se može javiti kod dijabetesa, abnormalne distribucije vena ili kongestivnog oštećenja srca. U tim slučajevima, svaki nokat bi bio pogođen. Takođe, moguće je da svi nokti u nekoliko navrata budu oštećeni, zbog cipela ili grubih poslova rukama.

Šta prouzrokuje onychogryphosis?

Veruje se da je najčešći razlog za rast ovih noktiju hronični nemar. Stariji ljudi mogu postati ravnodušni za svoje zdravlje i izgubiti svest za sređivanje svojih noktiju. (U nekim slučajevima, sečenje noktiju, kod starijih ljudi, može biti teško, sobzirom na uslove, kao što je artritis.)

Drugi mogući razlog onihogrifoze je pritisak na nokte u dužem vremenskom periodu, koje može biti prouzrokovano neadekvatnim cipelama. Taj pritisak utiče da nokat raste nejednako; jedna strana nokta raste brže nego druga.

Ostali uzroci onihogrifoze su:

  • Trauma kao što su povrede tupim predmetom koje mogu izazvati oštećenja matriksa
  • Periferne vaskularne bolesti
  • Psorijaza
  • Sifilis
  • Ihtioza, stanje kože koje prouzrokuje da koža postane suva, ispucala i osetljiva na oštećenja
  • Gljivična infekcija

U retkim slučajevima, onihogrifoza može biti stečena i genetska.

Koji su simptomi onychogryphosis?

Onihogrifoza pokazuje sledeće znake i simptome:

Zakrivljenost nokta

Pogođeni nokti mogu imati oblik kandže ili su iskrivljeni. Kada je bolest u poodmakloj fazi, nokti liče na zakrivljenu kuku, slično rogovima ovna.

Zadebljanje noktiju

Pogođeni nokti bilo stopala ili ruku,postaju abnormalno zadebljali i zbog toga se ne mogu dovesti u red.

Boja noktiju

Boja noktiju se takođe menja i postaje tamnija, iako to nije bitno obeležje ove bolesti. Ostali problemi povezani s ovim stanjem su nelagodnost, kada bi platneni materijal ili pritisak cipela pogodio zadebljane nokte. Kao i dugi, zakrivljeni nokti postaju bolno mesto i sa visokim rizikom od dobijanja infekcije.

Protokol Tretiranja

Podološka analiza

Indikovanje odgovarajućeg tretmana.

Individualni Plan Tretmana

Radimo individualan plan tretmana koji čine razni modaliteti tretiranja, od najnovijih preparata na svetskom tržištu, savremenih kozmetičkih intervencija, pa sve do prirodnih prparata koji su bazirani na višegodišnjem iskustvu.

Uspešni Rezultati

Preko besplatnih kontrola pratimo individualni napredak i uz pomoć fotografija upoređuju napredak sve do završetka aktivnog tretiranja.

Pozovite Nas

Ili nas kontaktirajte putem e-mail obrasca ispod

101 Foot Clinic

Uvek lepo postupajte sa stopalima. Oni su moć kretanja naših tela, ali mi im dajemo tako malo poštovanja.

101 Foot Clinic