Zadebljanje nokta i promena boje su glavni način na koji nam nokti šalju signale da postoji neki problem. A može se javiti na noktima nogu i ruku.

Zadebljanje noktiju jedan je od znakova starenja, ali se neretko pojavljuje i kod mlađih ljudi. Može zahvatiti jedan ili više noktiju. Pored toga što je estetski neprijatan, zadebljali nokat često može biti bolan i težak za sečenje i održavanje.

Uzroci zadebljalih noktiju su brojni, od fizičkih povreda i trauma, do ozbiljnih zdravstvenih stanja i metaboličkih promena.

Bilo koja promena na noktu može izazvati zadebljanje nokta. Zavisno od uzroka, zadebljanje nokta može biti trajno ili prolazno.

Kako izgleda zadebljao nokat?

Zadebljanje menja boju i deformiše nokat, a prizor je sve samo ne lep i prijatan.

Ovaj problem sa noktima razvija se tako što se nokat zadebljava pri vrhu, raste na gore, a kod nekih slučajeva širi se i izvan nokatne ploče. Neretko, ivice nokta se osipaju i raspadaju.

Zdrav nokat je gladak, neutralne boje, bez izbočenja i brazdi. Zadebljao nokat je sasvim drugačiji. Boja deformisanog nokta može biti bela, žuta ili smeđa. Sve teže ga je održavati i seći bez posebnog pribora, pa dolazi do izvijanja pri rastu.

Zašto se javlja zadebljao žuti nokat?

Zadebljanje nokatne ploče i neprirodna boja posledica su velikog broja problema sa noktima. Zbog toga nije uvek lako sa preciznošću reći šta je uzrok zadeljalog nokta.

Iskusni podolozi razlikuju nekoliko glavnih uzročnika Onychauxis-a:

Dijabetes tipa 1 i 2 izaziva zadebljanje nokta. Dijabetičari imaju slabu cirkulaciju u nogama, koja onemogućava optimalnu razmenu hranjivih materija, zbog čega su skloni svim problemima sa stopalima i noktima.

Zato, ako vam se pojavi zadebljao nokat na nozi ili ruci, trebalo bi da prekontrolište nivo šećera u krvi.

Gljivične i bakterijske infekcije stopala i noktiju izazivaju njihovo zadebljanje i deformaciju. Gljivice prodiru u nokat i okolno tkivo, pa se pod njihovim uticajem nokat krivi, deblja i izvija. Atletsko stopalo se neretko širi i na nokatnu ploči i izazviva debljanje noktiju.

Starost se potpisuje i na noktima, pa usled oslabljene cirkulacije dolazi do zadebljanja noktiju na prstima nogu i ruku.

Neudobna i uska obuća u kojoj prsti nemaju dovoljno prostora pa se čvrsto zbijaju jedan uz drugi i pod pritiskom nokti oštećuju i deformišu. Najčešće je to slučaj kod uskih i cipela sa visokom štiklom. Zadebljale nokatne ploče javljaju se i kod sportista čija stopala hronično trpe ekstremni pritisak i traumu.

Psorijaza je hronična autoimuna bolest koja kao i na koži može izazvati promene i na noktima i to češće na rukama.

Genetska predispozicija kaže da ukoliko među bliskim srodnicima imate nekoga sa problemima zadebljalih noktiju i vi spadate u rizičnu grupu osoba koje mogu razviti u nekom životnom periodu.

Akromegalija je bolest koja se manifestuje kroz pojačano lučenje hormona rasta, što utiče na širenje kostiju nogu i ruku usled čega dolazi i do zadebljanja noktiju.

Darier bolest ili folikularna keratoza kao jedan od simptoma daje upravo debljanje i deformaciju noktiju.

Pityriasis rubra pilaris je retko hronično oboljenje kože koje često zahvata i nokte izazivajući njihovo debljanje, raspadanje ivica i promenu boje nokatne ploče.

Kako možete sprečiti pojavu zadebljanja noktiju?

Nošenje udobne i kvalitetne obuće je najbolja prevencija za sve probleme sa stopalima, pa i za pojavu zadebljalog nokta. Uske cipele sa visokim potpeticama birajte samo za povremene prilike, nikako kao obuću u kojoj ćete provesti puno radno vreme.

Ukoliko se bavite sportom, nabavite odgovarajuće, najbolje personalizovane uloške i trudite se da stopalima pružite redovnu i pravilnu negu.

Nokte secite ravno i ne prekratko, vodeći računa da sečete manje delove nokta, ne ceo odjednom, jer se tako nokat neće zacepiti. Pažljivo turpijanje sprečiće pojavu zadebljanja.

Na internet portalima koji se bave zdravljem mogu se pronaći neki prirodni recepti za tretitanje problema zadebljaloh noktiju. Naš savet je da ih uzimate sa rezervom i ne primenjujete baš sve što pročitate, jer nam praksa pokazuje da takvi naizgled bezazleni tretmani mogu zakomplikovati preoblem i kasniji tretman.

Potapanje zadebljalih noktiju u tople kupke sa sapunicom i blago poliranje dva do tri puta nedeljno mogu ublažiti zadebljanje.

Koristite specijalne sprejeve, pudere ili losione koji neguju stopala i nokte i sprečavaju pojavu gljivica.

Saveti za pravilno sečenje zadebljalog nokta

Ako vam se pojavilo zadebljanje na noktu, onda sigurno znate da klasične grickalice i makazice za nokte ne mogu pomoći da se takav nokat održava i skraćuje.

Potrebne su vam specijalne makaze koje koristi pedikir i turpija. Nokte prvo potopite u toplu sapunicu na desetak minuta. Zatim ih dobro osušite peškirom i isecite adekvatnim makazama, polako seckajući deo po deo od jedne do druge ivice. Lagano isturpijajte vrhove i namažite negujućom kremom ili balsamom sa ureom.

Naš profesionalni i prijateljski savet je da ne koristite alat za guranje zanoktica ni na zdravim noktima, jer tako sklanjate prirodnu zaštitu koja štiti koren nokta od gljivica i bakterija.

Mi znamo da vaša stopala zaslužuju samo najbolje!

Mi znamo da vaša stopala zaslužuju samo najbolje, pa u 101 Foot o njima brinu vrhunski stručnjaci koristeći najnovije metode i preparate. Uz tretmane uvek ćete dobiti i korisne, lako primenjive savete kako da vaši nokti postanu i ostanu čvrsti, negovani i zdravi.