Gljivična Infekcija Noktiju

Pregled Problema

Šta je gljivična infekcija noktiju?

Gljivična infekcija noktiju ili onihomikoza, najčešće se javlja na nožnim prstima.

Gljivične infekcije noktiju (onychomycosis) su vrlo česte – javljaju se kod skoro trećine Evropljana. Polovina svih problema sa noktima u vezi je sa gljivičnom infekcijom. Gljivična infekcija noktiju zastupljenija je kod muškaraca, a češća je kod starijih osoba.

Javlja se češće na noktima nogu nego na noktima šaka. U oba slučaja, tretman, kao i rezultati analize su slični.

Estetski izgled noktiju kod gljivične infekcije je jako loš. Nokti postaju zadebljani ili bezbojni, mogu požuteti, postati smeđi, kao i narandžasti ili beli. Kao rezultat traume nokti mogu imati crna područja krvarenja ili delove tamno zelene boje kao posedica bakterijske infekcije. Nokti mogu postati krhki. U nekim slučajevima, komadići uništenog nokta skupljaju se ispod zdravog dela nokta i imaju neugodan miris.

Gljivična infekcija nokta ne ugrožava, ali itekako može uticati na kvalitetu života, a ponekad i na radnu sposobnost. Iako su gljivične infekcije u početku bezbolne, a lečenje se započinje prvenstveno iz estetskih razloga, napredovanje bolesti može dovesti do nelagodnosti i bola. Osim toga postaje izvor gljivica koje u kontinuitetu mogu inficirati kožu nogu.

Šta prouzrokuje gljivične infekcije noktiju?

Gljivične infekcije noktiju često dovode do oštećenja nokta, što omogućava gljivicama ili atletskom stopalu da napadnu nokat. Do 30% pacijenata sa gljivičnom infekcijom noktiju ima i infekciju kože. Vruće, znojave noge, nošenje cipela tokom celog dana pružaju idealno toplo i vlažno okruženje za rast gljivica.

Gljivične infekcije su prouzrokovane prvenstveno dermatofitom, ali i Candidom i raznim kvasnicama i plesnima koje uspevaju i razvijaju se u takvim uslovima. Na primer, dermatofit Tricophyton rubrym, odgovoran je za oko 90% svih infekcija noktiju.

Faktori koji povećavaju rizik od infekcije noktiju su:

  • oštećenja ili grickanje noktiju
  • medicinska stanja kao što su dijabetes, psorijaza ili oslabljeni imuni sistem
  • Pušenje
  • Generalno loše zdravstevno stanje
  • Trauma noktiju – na primer pri trčanju ili loše prilagođena obuća

Ozbiljna medicinska stanja kao što su dijabetes i slaba cirkulacija mogu biti potencijal za pogoršanje stanja, a možda i pojavu sekundarne bakterijske infekcije. Gljivica se može razviti kada su noge duže vreme u toplim, vlažnim cipelama. Drugi način da se noge izlože gljivicama su zajednička upotreba mokrih peškira, nedovoljna higijena stopala, hodanje kontaminiranim podovima, kao i upotreba loše sterilizovane opreme za sečenje noktiju.

Koji su simptomi gljivične infekcije noktiju?

Najčešći simptom gljivične infekcije nokta je zadebljanje i promena boje nokta. Obično nema bolova ni drugih telesnih simptoma. Međutim, ako se ne leči, može doći do upale kože ispod i oko nokta što dovodi do pojave bolova. U slučaju noktiju na rukama kod žena, vidljive su promene kad se odstrani lak ili gel sa noktiju.

Prvi znaci i simptomi gljivičnog oboljenja noktiju najčešće su diskoloracija nokta, tj. promena boje nokta koji postaje beličast, žućkast do sivo smeđ, kao i promene na samom noktu koji postaje zadebljan, iskrivljen i krhk. U početku, može se javiti malo odvajanje nokta od podloge, koža oko noktiju može biti suva, a takođe se mogu pojaviti pukotine ispod noktiju.

Tretiranje gljivične infekcije noktiju

Tretiranje obuhvata primenu preparata, tretmana ili oba istovremeno kako bi se postigli bolji rezultati. Preparati širokog spektra (biološka terapija – kanibal gljivice, prirodni preparati, koncentrovani kolostrum) dokazano su efikasni kod mnogih gljivičnih infekcija. laser koji se svakom klijentu individualno dozira i u potpunosti uništava sve patogene zauzima primat među tretmanima.

Protokol Tretiranja

Podološka analiza

Indikovanje odgovarajućeg tretmana.

Individualni Plan Tretmana

Radimo individualan plan tretmana koji čine razni modaliteti tretiranja, od najnovijih preparata na svetskom tržištu, savremenih kozmetičkih intervencija, pa sve do prirodnih prparata koji su bazirani na višegodišnjem iskustvu.

Uspešni Rezultati

Preko besplatnih kontrola pratimo individualni napredak i uz pomoć fotografija upoređuju napredak sve do završetka aktivnog tretiranja.

Pozovite Nas

Ili nas kontaktirajte putem e-mail obrasca ispod

101 Foot Clinic

Uvek lepo postupajte sa stopalima. Oni su moć kretanja naših tela, ali mi im dajemo tako malo poštovanja.

101 Foot Clinic