Tokom trudnoće, usled izmenjenog hormonskog statusa, dolazi i do fizioloških (normalnih) promena noktiju. U ovom periodu nokti znatno brže rastu. Međutim, i dok kod pojedinih trudnica oni postaju tvrđi, mnoge ipak imaju problem sa krtijim i mekšim noktima. Takođe, često se javlja i problem sa zanokticama – postaju suve i sklone pucanju. U trudnoći kao posledica povećane telesne težine, hormonskih promena, oslabljene periferne cirkulacije nokti i stopala često stradaju.

Trudnoća je period koji uključuje mnoge promene u telu majke. Svaki organizam je individua i različito reaguje na promene. Kod mnogih žena tokom trudnoće beleže se promene i na noktima. Nokti mogu postati čvršći, mekši ili lomljivi. Kakve god da su promene bitno je znati da su privremene. Nokti na rukama vraćaju se u prvobitnu formu za 3-6 meseci od porodjaja dok se nokti na nogama vraćaju u normalno stanje za 9 meseci.

Šta možete uraditi u ovom periodu da biste pomogli svojim noktima?

Mnoge buduće majke zabrinute su zbog upotrebe laka za nokte u ovom periodu zbog hemikalija koje sadrže. Ali ako upotreba nije ekstremno česta nema razloga za zabrinutost. Jer je količina hemikalija kojima je telo izloženo premala. To znači da nema razloga da buduće majke ne idu okolo sa lepim i sjajnim noktima.

Ukoliko ste i dalje zabrinuti koristite odstranjivač za nokte bez acetona koji dovodi do dehidratacije noktiju i posle korišćenja odstranjivača operite ruke sapunom i mlakom vodom. Kako biste skinuli hemikalije sa ruku. Osušite pažljivo nokte i mažite ih hidratantnom kremom ili uljem kako biste izbegli rizik od infekcije. Ukoliko nosite veštačke nokte proveravajte koren i ivice nokta da nema iritacije i crvenila. Jer je taj deo najosetljiviji za gljivice i bakterije.

Svakako u ovom periodu za zdravlje i blagostanje celog tela a ne samo noktiju ne zaboravite pravilnu ishranu sa mnogo proteina, vitamina i minerala a posebno uzimajte dosta tečnosti koja je važna za hidrataciju celog organizma i iskorišćavanja brojnih hranljivih sastojaka.