LIŠAJEVI NOKTIJU 101 Foot Clinic 1-min

Pregled Problema

Šta je Tinea Unguis ili infekcija uzrokovana lišajevima?

Lišajevi noktiju javljaju se zbog gjivične infekcije (dermatofiti), sličan tip koji izaziva i atletsko stopalo.

Ostali medicinski termini za lišajeve noktiju su: tinea ungium, onihomikoza ili dermatophytosis ungium. Gljive koji uzrokuju lišajevi noktiju hrane se keratinom – glavna komponenta nokta, kose kao i površinskog sloja kože.

Onihomikoza je gljivična infekcija noktiju šake i stopala. Ona prouzrokuje zadebljanje noktiju, promenu boje noktiju kao i iskrivljenost i krhkost noktiju. Na prvi pogled, onihomikoza čini se samo kozmetički problem. Ali, bez lečenja, nokti mogu postati jako zadebljani i kada vrše pritisak unutar cipela, prouzrokujući iritaciju i bol. Infekcija noktiju može izazvati psihološke, socijalne, pa i probleme sa zapošljavanjem. Polovina svih problema sa noktima prouzrokovani su onikomikozom, što je najčešća bolest noktiju kod odraslih.

Nokti na nogama su češće inficirani nego nokti na rukama. Incidenca onihomikoze raste, pa je povezana sa dijabetesom, slabim imunim sistemom i starenjem stanovništva. Odrasli imaju 30 puta veću verovatnoću da obole od onihomikoze nego deca. U stvari, samo 2,6% dece mlađe od 18 godina, izjavilo je da ima onihomikozu, a više od 90% je prisutna kod odraslih.

Postoji nekoliko karakterističnih kliničkih slika:

 • Distalna lateralna subungualna onihomikoza (područije ispod nokta);
 • Bela površinska onihomikoza,
 • Proksimalna subungualna onihomikoza;
 • Endoniks onihomikoza i
 • Candida onihomikoza.

Osobe sa onihomikozom mogu imati kombinaciju ovih podtipova. Totalna distrofična onihomikoza je izraz koji se koristi za najnaprednije oblike bilo kog podtipa.

Koji su uzroci Tinea Unguis ili infekcije prouzrokovane lišajevima?

Onihomikozu uzrokoju tri glavne vrste organizama: dermatofiti (gljivice koje inficiraju kosu, kožu i nokte, a hrane se tkivom nokta), kvasnice i nedermatofitne plesni (nondermatophyte). Sve tri klase izazivaju vrlo slične hronične simptome ili pojave, pa vizuelni izgled infekcije ne može otkriti koja klasa je odgovorna za infekcije. Dermatofiti (uključujući Epidermophyton, Microsporum i Trichophyton) su do sada najčešći uzroci onihomikoze u svetu. Kvasnice uzrokuju 8% slučajeva, a nedermatofitne plesni (nondermatophyte) 2% onihomikoznih slučajeva.

 • Dermatofitna gljiva – Trichophyton rubrum je najčešća gljiva koja uzrokuje distalnu lateralnu subungualnu onihomikozu (područije ispod noktiju) i proksimalnu subungualnu onihomikozu.
 • Dermatofitna Trichophyton mentagrophytes najčešće uzrokuje belu površinsku onihomikozu, a retko može biti prouzrokovana nedermatofitnim plesnima (nondermatophyte).
 • Kvasnica Candida albicans je najčešći uzrok hronične mukokutane kandidijaze (bolest sluznice i normalne kože) noktiju.

Koji su simptomi Tinea Unguisa ili infekcije lišajevima?

 • Onihomikoza obično ne prouzrokuje nikakve simptome, osim ako nokti postanu zadebljani i prouzrokuju bol prilikom nošenja cipela. Osobe sa onihomikozom obično idu lekaru iz kozmetičkih razloga, a ne zbog fizičkog bola ili problema povezanih sa onihomikozom.
 • Kako nokat zadebljava, onihomikoza može smetati pri stajanju, hodanju i vežbanju.
 • Parestezija daje osećaj uboda, peckanja,najčešće se povezuje sa povredom ili iritacijom nerva, bol, nemir, a može se dogoditi i gubitak agilnosti. To takođe, može dovesti do gubitka samopouzdanja, stida i socijalnih problema.
 • Teški slučajevi infekcije Candidom mogu izobličiti vrhove prstiju i nokte.

Protokol Tretiranja

Podološka analiza

Indikovanje odgovarajućeg tretmana.

Individualni Plan Tretmana

Radimo individualan plan tretmana koji čine razni modaliteti tretiranja, od najnovijih preparata na svetskom tržištu, savremenih kozmetičkih intervencija, pa sve do prirodnih prparata koji su bazirani na višegodišnjem iskustvu.

Uspešni Rezultati

Preko besplatnih kontrola pratimo individualni napredak i uz pomoć fotografija upoređuju napredak sve do završetka aktivnog tretiranja.

Pozovite Nas

Ili nas kontaktirajte putem e-mail obrasca ispod

101 Foot Clinic

Uvek lepo postupajte sa stopalima. Oni su moć kretanja naših tela, ali mi im dajemo tako malo poštovanja.

101 Foot Clinic