Urastao nokat je posledica ulaska ivice nokta u okolno meso na prstu. Za sve koji vole stručne nazive, ovo stanje doktori zovu onychocryptosis ili unguis incarnatus.

Urastao nokat je česta pojava, prema nekim statistikama ima ga svaka peta osoba barem jednom u životu, a obično se javlja između 15. i 40. godine.

Prepoznaćete ga po crvenilu, bolu i otoku koji ometaju normalno kretanje. Ovaj naizgled bezazleni problem može prerasti u pravu bolnu agoniju ako ga ne tretirate na vreme i čekate da prođe sam od sebe.

Neadekvatno saniran urasli nokat može izazvati neprijatnu infekciju koja može zahvatiti širu površinu i mora se lečiti antibioticima.

Nokat urasta najčešće na palcu na nozi, ali i ostali prsti nogu i ruku nisu pošteđeni ovog problema.

Urastao nokat predstavlja posebno opasno stanje za dijabetičare, koji zbog prirode bolesti imaju slabu cirkulaciju u nogama i teže zarastanje rana.

Zašto nastaje urasli nokat?

Postoji više razloga zašto nokti urastaju u meso prsta.

  • Najčešći uzrok je nepravilno sečenje nokta

Previše skraćeni nokti i zakrivljene ivice koje dodiruju okolno tkivo mogu potencijalno izazvati urastanje u meso prsta.

  • Urasli nokti su neretko i posledica nošenja neudobne i neadekvatne obuće

Visoke potpetice i uske cipele ne ostavljaju dovoljno prostora prstima, pa pod pritiskom nokti uranjaju u tkivo. Ovo je najučestaliji uzrok urastanja noktiju kod žena. Kod sportista konstantna trauma prstiju može izazvati niz problema sa stopalima među kojima je i urastao nokat.

  • Genetika i deformiteti stopala

Ukoliko se vašoj porodici javlja problem uraslih noktiju i vi spadate u rizičnu grupu. Takođe, nepravilna anatomija i deformacije stopala mogu izazvati urstanje noktiju, kao što su čukljevi.

  • Gljivična i ostale infekcije noktiju

Gljivice na noktima izazivaju njihovo zadebljavanje i deformaciju, usled čega nokat može urasti u tkivo na prstu.

Kako izgleda urastao nokat?

Urasli nokti najčešće pogađaju palac na nozi i to uglavnom sa jedne strane prsta, vrlo retko sa obe. Prvi simptom je crvenilo i osetljivost tkiva.

Podolozi razlikuju tri faze urastanja noktiju.

U prvoj fazi prst otiče, crveni se, postaje vrlo bolan na dodir i ponekad modar. Ako se u ovoj etapi problem ne sanira i urastao deo nokta ne ukloni, dolazi do infekcije, često praćene gnojem i povišenom temperaturom. Poslednja faza je komplikovana upala tkiva koja, ako se ne leči adekvatno, može izazvati čak i sepsu.

Sprečite urastanje noktiju

Urastanje noktiju možete sprečiti i poštedeti sebe bola, neprijatnosti i zdravstvenih komplikacija. Naročito bi trebalo da budete oprezni ukoliko imate genetske predispozicije ili dijabetes.

Svako veče posle kupanja detaljno pregledajte svaki nokat. Secite ih ravno i isturpijajte ivice ukoliko primetite da postoji mogućnost da urastu u meso. Ne zanemarujte gljivične infekcije i birajte udobnu, anatomsku obuću u kojoj će biti dovoljno mesta za svaki prst.

Urastao nokat u početnoj fazi možete omekšati u toploj kupki i zatim iseći problematičan deo. Okolno tkivo namažite preparatom na bazi mentola ili propolisa koji hlade i smiruju upalu.

Prozračna i udobna obuća ubrzaće izlečenje i dozvoliti prstima da slobono dišu.

Kada urastao nokat preraste u upalu tada je vreme da se obratite stručnjaku za probleme sa noktima i stopalima.

Tretman uraslog nokta

Tretiranje problema uraslog nokta zavisi od faze u kojoj se stanje nalazi. Loša vest je da ne postoji metoda koja će vratiti potpunu funkcionalnost i izgled noktu, ukoliko dođe do posleđnje etape i jake infekcije. Važno je znati i da rešenje problema uraslog nokta nije trajno, jer se često javlja ponovo.

Zato je prevencija najbolji lek, kao i kod većine zdravstvenih problema.

Obično prvo što će sertificirani podolog-podoekpert predložiti jeste postavljanje pamučne ili srebrne gaze ispod nokta koja će ga odvojiti od ivice. Gaza mora ostati suva i nakon nekoliko dana zameniti se novom ili otkloniti. Kupke u rastvoru hipermangana sprečiće pojavu i širenje upale.

Ukoliko stanje zahteva, postoje i hirurške metode kojima se sanira urastao nokat. U tom slučaju se iseca problematična strana nokta, a može se uraditi i odstranjivanje matriksa nokta. Matriks nokta je deo zadužen za stvaranje nove nokatne ploče, a proces se može izvesti mehanički ili hemijski. To u praksi znači da taj deo nokta više nikada neće izrasti. Ovim postupkom bave se hirurzi.

Bezbolne metode tretiranja uraslog nokta

Savremena podologija teži pronalaženju neinvazivnih i manje bolnih metoda u tretiranju problema uraslih noktiju. Takve metode su brže i komfornije za klijenta, a moguće komplikacije su svedene na minimum.

Najsavremenija bezbolna metoda za saniranje uraslog nokta koju primenjujemo u 101 Foot je UniBrace. UbiBrace metodologija podrazumeva aplikovanje žičica od specijalnog metala na celu nokatnu ploču ili njen problematičan deo. Nema krvarenja, bola, ni dugog perioda opravka, pa se odmah nakon intervencije možete vratiti dnevnim aktivnostima.