Promene na noktima mogu da bude veliki problem, pogotovo ako ne reagujete na vreme.

Vaši nokti na nogama štite tkiva prstiju i prste. Oni se sastoje od slojeva proteina koji se zove keratin, koji se takođe nalazi i u vašoj kosi i koži. Zdravlje vaših noktiju može predstavljati vašu celokupno zdravlje.

Brojne studije su pokazale da su nokti odraz našeg zdravlja. Ponekad, problemi sa noktima mogu da pokažu ozbiljna medicinska stanja. Promena u boji ili teksturi može biti znak oboljenja pluća, srca ili nervnog sistema. Bolest je lakše izlečiti ako je primetite na vreme. Vaši nokti nisu samo ukras na rukama. Oni su blisko povezani sa sistemima celog vašeg tela.

Evo koji to znaci ukazuju na moguće zdravstvene probleme.

1.Clubbing – nokti su zakrivljeni na kraju tako da prsti izgledaju kao udaraljke bubnja. Ovakve promene na noktima sreću se kod oboljenja bubrega, kardiovaskularmog sistema, bolesti jetre i AIDS-a.

2.Prsti kao kašika (koilonychia) – nokti su šuplji u sredini sa isturenim ivicama i podsećaju na kašiku gde čak može da se zadrži i kap vode. Ovaj tip noktiju nastaje kao posledica hipohromne anemije, srčanih oboljenja i kod oboljenja štitne žlezde (hipotireoidizam).

3.Beli nokti (leukonychia) – nokti su mlečno bele boje umesto roze. Leukonihija najčešće nastaje kao posledica trovanja arsenom, bubrežne insuficijencije, hipoalbuminemije.

4.Odvajanje nokta od ležišta (onycholysis) – nastaje kao posledica povrede ili infekcije nokta ali može da se javi kod oboljenja tiroidne žlezde i psorijaze.

5.Sindrom žutih noktiju (yellow nail sindrom) – nokti su žuti, tanki, sporo rastu. Javljaju se često kod pacijenata sa hroničnim bronhitisomioboljenjem bubrega.

6.Bo linija (Beus lines) – javljaju se poprečne ili horizontalne brazde na noktima. Može nastati posle traume ili kod nelečenog dijabetesa, periferne vaskularne bolesti, zauški i pneumonije ili nastati kao posledica nedostatka cinka u organizmu.

7.Udubljenja i neravnine na noktima (pitting and rippling) – ovakve promene na noktima srećemo kod osoba sa psorijazom, ekcemom i alopecijom areatom.