Gljivice na stopalima su veoma čest problem sa kojim se susreće veliki broj ljudi. Ukoliko imate neke promene na noktima na nogama, šanse su 50% da je reč upravo o gljivičnoj infekciji ili, ako volite stručne nazive – onikomihozi. Onda sigurno znate i koliko gljivice mogu biti uporne. A lečenje zahteva svakodnevnu posvećenost.

Zvanični podaci kažu da gljivice više vole muška i stopala starijih osoba, mada se mogu sresti i kod žena, kao posledica pedikira u nehigijenskim uslovima.

Bazeni i javna kupališta, teretane i svlačionice, nesterilisani instrumenti za pedikir, znojenje stopala u zatvorenoj obući povećavaju rizik od gljivičnog oboljenja stopala.

Zbog anatomije, životnih navika i neadekvatnog lečenja, gljivična infekcija se veoma lako i brzo širi sa jednog na drugi nokat. Takođe, gljivičnu infekciju stopala možete preneti svojim ukućanima.

Ignorisanje problema sa stopalima i nestričan tretman po sistemu uradi sam mogu doprineti komplikovanju kliničke slike i vraćanju infekcije. Tada je i lečenje gljivične infekcije stopala duže i naravno, skuplje.

Koji su simptomi gljivične infekcije na noktima

Promene boje i izgleda noktiju i okolne kože ukazuju na gljivično oboljenje. Nokti dobijaju nezdravu boju koja, zavisno od faze i stepena infekcije, može biti beličasta, žuto-smeđa ili bledo braon.

Nokatna ploča zahvaćena gljivicama postaje tanka i krta ili zadebljana, naborana i odvaja se od prsta. U oba slučaja prizor nije ugodan za oko, a papuče i sandale sigurno nisu dobar izbor dok se nokti ne regenerišu. Ispod nokta se nakupljaju ostaci koji ga deformišu i izazivaju neprijatan miris.

Kod starijih osoba nokti rastu sporije, kvalitet nokta slabi i oni postaju krti i lomljivi, a pukotine su idealna podloga za razvoj infekcije. Ukoliko imate hronično oboljenje poput dijabetesa, koristite terapiju koja slabi cirkulaciju i imunitet, spadate u rizičnu grupu koja češće razvija gljivična oboljenja.

Šta NIKAKO ne treba da radite ako imate gljivice na stopalima

Kada primetite promenu na noktima ili stopalima, nemojte je ignorisati. Gljivične infekcije se brzo šire i zahvataju veće površine, pa je i lečenje duže i neizvesnije. Zapuštena infekcija može prouzrokovati teže komplikacije, kao što su gubitak nokatne ploče i nastanak bakterijskih infekcija.

Problem se neće rešiti sam, pa je potrebno da preduzmete konkretnu akciju što pre.

To nikako ne znači „guglanje“ problema i traženje leka na internetu i portalima. Razna čarobna rešenja i naizgled bezopasni saveti neće vam pomoći da sanirate problem. Tako samo odlažete pravi tretman. A neretko se dešava da ga takozvani provereni recepti sa interneta pogoršaju ili izazovu druga oštećenja.

Takođe, primena antimikotika na svoju ruku može biti opasna po zdravlje, naročito jetru i bubrege. Lek koji je pomogao vašoj prijateljici ne mora obavezno i vama.

Gljivična infekcija stopala je oboljenje koje zahteva stručnu pomoć, a odlaskom u kozmetički salon je nećete dobiti.

Šta preduzeti kada primetite promene na noktima koje ne prolaze?

Potražite doktora za stopala PODOLOGA

Stručnjak za stopala zove se podolog, a klinika za stopala je provereno mesto na kojem ćete dobiti preciznu dijagnozu i preporuke za lečenje.

Nijedan organizam nije isti, zato je potrebno obaviti detaljn pregled i podološku analizu. Na osnovu dobijenih rezultata, određuje se individualan tok terapije koji podrazumeva korišćenje preparata i tretmana za maksimalno efikasne i brzo vidljive rezultate. Proces lečenja se prati kroz redovne kontrole.

101 Foot Clinic je vodeći regionalni centar za lečenje bolesti stopala i noktiju, gde radi jedini licencirani podolog u Srbiji. Savremena metodologija u skladu sa svetskim trendovima na polju podologije i proizvodi čija je delotvornost naučno dokazana garantuju najbolji tretman koji možete dobiti na Balkanu.

Mi mislimo da ništa manje i ne zaslužujete i zato se trudimo da konstantnim usavršavanjem znanja i veština opravdamo hiljade uspešnih priča o izlečenju problema sa stopalima.

Koliko su gljivice na noktima opasne po zdravlje pročitajte na https://101foot.rs/gljivice-na-noktima-opasne-po-vase-zdravlje