Gljivice na noktima su česta pojava, posebno kada su u pitanju nokti na nogama. Gljivice na noktima mogu biti opasne po vaše zdravlje.

Ukoliko imate neke vidljive promene na noktima, malo je verovatno da se radujete kupovini novih sandala sa otvorenim prstima, lepom vremenu ili odlasku na plažu i letovanju. Od ideje da budete bosi, prolazi vas blaga jeza. To najčešće zahteva da stručno zamaskirate svoje nokte. Ili da prihvatite neprijatnost kao normalan osećaj.

Gljivice na noktima ne izgledaju privlačno. A u većini slučajeva nećete ih zamaskirati ni lakom za nokte. Ružna i kvrgava površina razlikuju se od glatke, čak i spod laka. Zapravo, ukoliko su vam nokti zadebljali, puni neravnina, iskrivljeni, onda ne treba da ih dodatno ističete lakom za nokte. Ne pokušavajte da ih krijete već da ih tretirate.

Ako ste nekada patili od gljivične infekcije noktiju (Onihomikoza) onda znate da ova infekcija može biti veoma neprijatna, Vaši nokti menjaju boju. Mogu postati krti i mogu čak imati i neprijatan miris. Ali da li ste znali da u nekim slučajevima, gljivična infekcija noktiju može predstavljati ozbiljnu pretnju?

U nastavku su navedene neke od potencijalnih opasnosti kod postojanja gljivične infekcije noktiju:

Blaga opasnost od gljivične infekcije noktiju:

Narušavanje svakodnevne rutine – Nemogućnost da se nose sandale sa otvorenim prstima, jer žuti i krti nokti izazivaju neprijatnost prilikom nošenja takvih sandala u javnost. Verovatno ćete izbegavati plaže, bazene, spa centre i slično.

Utiče na Vašu sliku o sebi – Istraživanja pokazuju da skoro 50% ljudi sa gljivičnom infekcijom noktiju imaju manjak samopoštovanja.

Izaziva pojavu bola – gljivične infekcije noktiju mogu da deformišu Vaše nokte i uzrokuju pritisak koji izaziva bol.

Teže promene zdravlja prilikom postojanja gljivične infekcije:

Trajno oštećenje noktiju – Ako se ne tretira gljivična infekcija noktiju, može da prouzrokuje trajno oštećenje Vaših noktiju a čak može doći i do gubitka nokta.

Celulitis – gljivična oboljenja noktiju predstavljaju odličnu podlogu za razvoj različitih stanja kože kao što je celulitis.

Bakterijska infekcija – Ako se gljivična infekcija noktiju ne tretira može da se proširi na okolnu kožu. Što predstavlja dobru podlogu za nastanak ozbiljne bakterijske infekcije. Ovo je česta pojava kod osoba čiji je imuni sistem slab, kao rezultat nekih drugih bolesti, npr. šećerna bolest , SIDA itd.