MEDICINSKI TRETMAN ŽULJEVA I KURJE OČI 101 Foot Clinic
MEDICINSKI TRETMAN ŽULJEVA I KURJE OČI 101 Foot Clinic

Pregled Tretmana

Žuljevi, takodje označeni kao “klavi” su bolne hiperkeratotične papule koje nastaju kao odgovor na povećan pritisak koštanih prominencija stopala i prstiju. Kurije oči se često vidjaju kod sportista i kod osoba sa abnormalnošću hoda,pacijenata sa dijabetesom i amputacijom kao i usled neravnomernog trenja obuće. Abnormalna mehanika stopala,deformiteti stopala,ozbiljna stanja kao što je periferna neuropatija takodje dovode do stvaranja žuljeva. Žuljevi su povezani sa morbiditetom srednjeg stepena,mnogi tretmani i preventivne opcije su na raspologanju koje obezbedjuju visoku stopu ublažavanja.

Klinički su opisana tri stepena stvaranja žuljeva. Prvi stepen je heloma durum, koja se prepoznaje po suvom i upaljenom izgledu najčešće se nalazi preko interfalangealnih zglobova. Drugi stepen je heloma mole, koje opisuju macerirane strukture osetljive na vlagu. Obično se nalazi izmedju prstiju. Treći tip je periungvalni tip i sreće se najčešće na ivici nokta.

Kurije oči su često pogršno dijagnostikovane kao žuljevi, koje su takodje hiperkeratoze nastale iz povećanog trenja. Žuljevi se razvijau kao posledica povećanog pritiska na kožu a kurije oko nastaje iz više razloga. Koštani se javljaju kod neki aktivnosti kao što su teretana i gimnastika, nemaju centralno jezgro,koje je se javlja prilikom uklanjanja žuljeva. Žulj se može javiti u predelu kalusa kao i na površini tabana. Kada se leče primarni cilj je da se izvrši debridman i smanje lezije bez prisustva krvi. Cilj obrade jeste da se ukloni keratinsko jezgro i koža oblikuje tako da se smanji trenje. Korisnici debridmana u populaciji visokog rizika kao što su dijabetičari, može smanjiti pojavu ulceraciju i potrebu za hirurškom intervencijom.

Mekano kurije oko je teško lečiti, jer je najčešće lokalizovano izmedju 3-4 prsta i izazvano je koštanom prominencijom. Najbolje je nositi udobnu obući i pojačati higijenu stopala kako bi se smanjilo trenje i sprečila infekcija. Primenjujući antifugalni ili antibakterijski puder nakon skidanja kurijeg oka predstavljaju meru prevencije od nastanka infekcije.

Uklanjanje ili prilagodjavanje mehaničkom stresu koji izaziva obuća je prvi korak u lečenju ove bolesti. Pacijentova svest o stanju i kvalitetu obuće je veoma značajna za prevenciju. Konzervativno lečenje može se nastaviti kod kuće i sastojati se u manjem debridmanu, dobroj higijeni stopala, koristeći meke spejsere ili silikonski rukav koji se može kupiti u većini maloprodajnih objekata.

Protokol Lečenja

Podološka analiza

Pregled stopala (noktiju i kože) od strane naših specijalista najsavremenijom opremom omogućava postavljanje tačne dijagnoze i indikovanje odgovarajuće terapije.

Individualni Plan Terapije

Naši doktori podolozi prave individualan plan terapije koji čine razni modaliteti lečenja, od najnovijih preparata na svetskom tržištu, savremenih intervencija, pa sve do prirodnih lekova koji su bazirani na višegodišnjem iskustvu naših lekara.

Uspešni Rezultati

Preko besplatnih kontrola naši doktori podolozi prate individualni napredak i uz pomoć fotografija upoređuju napredak sve do završetka aktivnog lečenja.

Pozovite Nas

Ili nas kontaktirajte putem e-mail obrasca ispod

101 Foot Clinic

Uvek lepo postupajte sa stopalima. Oni su moć kretanja naših tela, ali mi im dajemo tako malo poštovanja.

101 Foot Clinic
  • ZAKAŽITE PREGLED

    Vrhunski podolozi, dermatolozi i plastični hirurzi stoje Vam na raspolaganju.

  • POZOVITE NAS