Rane na nogama koje ne prolaze mogu da upozore na neka ozbiljna zdravstvena stanja. Često su rane na stopalima prvi simptom dijabetesa i javljaju se pre postavljanja dijagnoze.

Rane na nogama koje ne zarastaju su karakteristika dijabetesnog stopala i obično se sreću kod osoba sa povišenim šećerom u krvi. Pojava rana na stopalima koje ne zarastaju je veoma kompleksan problem koji, ukoliko se ne tretira adekvatno i na vreme, može dovesti čak i do amputacije.

Zato, ako primetite čir, ranicu ili bilo kakvu promenu na stopalu koja ne prolazi danima ili se čak širi, crveni, boli ili otiče, bez odlaganja potražite stručnu pomoć. Specijalista za bolesti noktiju i stopala zove se podolog. Nakon anamneze i fizičkog pregleda, utvrdiće ozbiljnost stanja, uzroke i predložiti metode lečenja rana na stopalima.

Nije svaka rana na nogama razlog za brigu

Stopala su izuzetno važan deo tela, pomoću njih se krećemo, nose nas kroz dan i kroz ceo život. Ipak, čini se da im posvećujemo jako malo pažnje. Tek kada se pojavi neki problem sa stopalima, počnemo da ih negujemo kako treba.

Koža na stopalima je osetljiva, naročito leti dešavaju se povrede i ranice na nogama. Udarimo se, posečemo i kod zdravog organizma ta ranica uz malo nege brzo postane krasta i potom je prekrije mlada koža.

Međutim, ako su stopala vanredno ranjiva ili se rane i čirevi pojavljuju sami, to je SOS da problem detaljnije ispitamo i posetimo doktora.

Kada se promeni osećaj u nekom delu stopala, da je koža suvlja, istanjena ili pak zadebljala, trebalo bi da proveri opšte stanje organizma kako bi se sprečio neželjeni scenario.

Ulceracije na stopalima koje teško zarastaju razlog su polovine amputacija stopala i nogu koja se obavi, a rizik od gangrene ima oko 3% dijabetičara.

Rane na stopalima kod dijabetičara

Dijabetes je bolest koja utiče na smanjenje cirkulacije i zdravlje krvnih sudova. Kako je dobra cirkulacija osnova zdravlja organa i tkiva, dijabetičarima se posledice najpre javljaju na donjim ekstremitetima. U stopalima se nalaze sitni krvni sudovi, ona su dodatno izložena pritisku zbog hodanja i time idealno mesto za otvaranje rana koje sporo ili nikako ne zarastaju.

Prve ranice na stopalima dijabetičari teško primećuju. Zbog toga pomoć potraže tek kada se rana otvori i inficira, što usporava i otežava izlečenje. Čak i mala ranica može preći u ozbiljnu infekciju i hroničnu ulceraciju.

Neke osobe koje ne znaju da imaju visok šećer tek kada primete rane na nogama i obrate se lekaru, saznaju pravi uzrok ulceracije.

Tromboza većih krvnih sudova može dovesti do ubrzanog razvoja infekcije i širenja rane do stanja gangrene.

Kakav će biti tok zarastanja kod rana na stopalima nastalih usled dijabetesa zavisi od nekoliko faktora. Tok izlečenja zavisi od toga koliko osoba uspeva da drži nivo šećera pod kontrolom, starosne dobi, da li ima višak kilograma, je li pušač i koliko vremena provodi hodajući.

Lečenje rana na dijabetesnom stopalu vrši se paralelno sa tretiranjem osnovnog uzroka, tj stavljanjem nivoa šećera u krvi u optimalne granice.

Kako sprečiti pojavu opasnih rana na nogama?

Prevencija je najbolji lek, pa je svakodnevna kontrola zdravlja najbolji način da ne dođe do komplikacija.

Ukoliko je postavljena dijagnoza dijabetesa, onda je potrebno posvetiti posebnu pažnju nezi stopala. Medicinski predikir kod proverenog stručnjaka održaće kožu stopala zdravom i doprineti da se promene uoče na vreme.

Kod zdravih osoba rana zarasta za dve, tri nedelje, a kod dijabetičara mesecima.

Dijabetičari moraju reagovati čim uoče i najmanju ranicu, plik ili žulj. Obzirom da koža dijabetičara gubi regenerativnu moć zbog loše cirkulacije i slabe ishrane tkiva preporuka je da se pridržavaju određenih pravila kako bi smanjili mogućnost pojave i komplikacija rana koje sporo zarastaju.

  • Nabavite udobnu obuću koja ne žulja i ne iritira kožu stopala
  • Višegodišnji dijabetičari ne mogu da osete manje povrede kao što su posekotine, ogrebotine ili žuljevi zbog oštećenja nerava (dijabetesna neuropatija), zato je potreban svakodnevni detaljan pregled stopala
  • Traume (urasli nokat) i infekcije (gljivične i bakterijske) na stopalima treba tretirati odmah, jer kod dijabetičara rane i upalni procesi prolaze veoma sporo
  • Pušenje dodatno šteti krvnim sudovima nogu, pa je potrebno što pre rešiti se ove loše navike
  • Specijalni ulošci i kompresivni zavoji poboljšavaju cirkulaciju i otklanjaju pritisak sa kritičnih delova topala
  • Redovna higijena i nega kože stopala, hidrirajući preparati sa antifugalnim i antibakterijskim sastojcima i naravno, čiste i suve čarape

Kako izgleda stopalo sa hroničnim ranama?

Izgled stopala sa hroničnom ulceracijom zavisi od stadijuma u kojem se nalazi. Na početku to može biti sasvim mala, jedva uočljiva ranica ili čir. Ukoliko se ne tretira blagovemeno može doći do infekcije, širenja rane, bolova i povišene temperature.

Pojava izumrlog (nekrotičnog) tkiva, curenje, gnoj, pa i infekcija kosti zahtevaju i invazivne hirurške metode lečenja uz primenu antibiotske terapije.

Što je rana zapuštenija, to su vreme i ishod lečenja duži i neizvesniji.

Lečenje upornih rana na nogama

Podolog primenom savremene metodologije i detaljnim pregledom uzima anamnezu, na osnovu koje se postavlja dijagnoza. Izbor tretmana i medikamenata za lečenje hroničnih rana na stopalima zavisi od faze u kojoj su zatečene, kao i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta.

Hronične rane na nogama ukazuju da u njima postoje neki mikrobi i mogu da se leče konzervativno ili operativno.

Kada postoji dobar dotok krvi u tkivo, rana se čisti, uklanjaju mrtve ćelije i obavlja previjanje. Ukoliko postoje znaci infekcije, daju se odgovarajući medikamenti. Saveti za negu u kućnim uslovima i otklanjanje pritiska na ranu, uz redovno praćenje toka zarastanja najčešće daju dobre rezultate.

U lečenju upornih rana na nogama mogu se koristiti različiti rastvori, antiseptici i obloge. Oni sprečavaju širenje infekcije, saniraju upalu i bol.

Ukoliko je rana zapuštena, pod upalom, stručnjak može zahtevati i rentgenski snimak kako bi se isključila infekcija dubljeg tkiva i kostiju. Ulceracije u poodmaklim stadijumima se moraju sanirati hirurški, uz čitav spektar pratećih procedura.

Ako imate dijabetes ili sumnjate na hroničnu ulceraciju, ne gubite dragoceno vreme. Potražite stručnu pomoć u najpoznatijoj klinici na Balkanu za probleme sa stopalima kod jedinog licenciranog podologa u Srbiji. Brojni uspešni slučajevi i zadovoljni pacijenti su najveća garancija da ste na pravoj adresi.