Gljivice na noktima su zarazna infekcija koja izaziva žutu prebojenost, zadebljanje i raspadanje nokta.

Tek kada veselo navučemo sandale shvatimo da smo cele godine pod tepih gurali probleme sa noktima ukoliko ih imamo. To što nisu izložene tokom cele godine ne znači da se ne moramo brinuti o njima.

Obično pridajemo više pažnje nezi kože nego noktima jer oni, zbog svoje čvršće građe, deluju otpornije. Nokat je rožnati proizvod kože koji je porozan, pa ono što nanesemo na njegovu površinu prolazi mnogo dublje u kožu. Tako u telo mogu dospeti mnoge štetne materije koje se često nalaze u raznim proizvodima za negu i ulepšavanje noktiju.

Kao i bilo koji drugi deo tela, nokti mogu biti izloženi bakterijama i gljivicama a oštećenja koja nastanu su veliki estetski problem. Često, ukoliko se ta oboljenja (gljivice na noktima) ne tretiraju mogu nastati i ozbiljnije posledice koje mogu onemogućiti normalno hodanje.

Stručnjak za lečenje bolesti stopala dr Stefan Đorđević objašnjava za Sensu šta je zapravo gljivična infekcija stopala: „Onihomikoza, odnosno gljivična infekcija noktiju se može javiti izolovano samo na noktima, a često bude udružena sa gljivičnom infekcijom kože stopala, bilo na tabanima ili između prstiju. Ispoljava se određenim promenama na noktima. Najčešće kreće kao suptilna, žuta prebojenost nokta koja se kasnije širi. Na to se nadovezuje oniholiza, odnosno odlubljivanje nokatne ploče od svog ležišta. To vidimo kao belo polje ispod nokta, koje predstavlja vazduh koji se zarobio na tom mestu. Poslednji stadijum je onihodistrofija, odnosno zadebljanje noktane ploče u manjoj ili većoj meri.”

Prema rečima dr Đorđevića iz 101 Foot Clinic ovakve infekcije noktiju su jako česte. „One se mogu dobiti direktnim kontaktom, i to se najčešće dešava na javnim mestima kao što su bazeni, javni tuševi, spa centri i saune. Ipak, mnogo su bitniji predisponirajući faktori za razvoj gljivične infekcije, a to su pojačano znojenje stopala, neadekvatna higijena, anemija, šećerna bolest, psorijaza i druga dermatološka oboljenja, slab imunitet, trauma nokta i dr.” objašnjava dr Đorđević.

Biološke terapije

Kada su u pitanju gljivice na noktima nogu, dobra i redovna higijena stopala je više od 80% urađenog posla!

Infekcije noktiju su uporne i često se vraćaju. Ljudi se najčešće suočavaju sa godinama i godinama neuspešnih terapija. No, re-
šenja ima. „Pre svega jako je bitno odraditi obradu te nokatne ploče. Na zadebljalom noktu nemoguće je imati pozitivan terapijski odgovor zato što nijedan topikalni lek ne može da prodre do infekcije. Postoje klasične metode lečenja u vidu topikalnih antimikotika, ali i novije metode po evropskim protokolima koje podrazumevaju korišćenje bioloških preparata. Biološki preparati, odnosno pametne gljivice, funkcionišu tako što jedu patogene gljivice. Ja konkretno koristim gljivice iz roda Pythium oligandrum. Dodatni vid terapije može biti specijalizovani laser odobren od Ministarstva zdravlja koji kao svoju
indikaciju ima onihomikozu dok to nikako ne smeju biti kozmetički laseri koji se koriste za depilaciju, odnosno otklanjanje tetovaža.”

Sprovedeno na ovaj način lečenje gljivice na noktima je dugotrajno, a vreme izlečenja je individualno. Ne treba zaboraviti da se gljivična infekcija uvek može vratiti ako se stvore uslovi za njen ponovni rast.

Lakovi za nokte

Noktima štete i klasični lakovi za nokte jer su i oni obično (pre)puni toksičnih materija koje se koriste za učvršćivanje noktiju te za stvrdnjavanje i sjaj laka ili njegovo otapanje prilikom čišćenja. Na crnoj listi sastojaka lakova i pratećih proizvoda najčešće su navedeni dibutil ftalat (DBP), toluen, kamfor, formaldehid i njegov nusproizvod formaldehidna smola, a također i parabeni, aceton, ksilen, trifenilfosfat, etil tosilamid i kolofonij. Osim što dugotrajnom primenom uništavaju nokte, ove hemikalije mogu da izazovu hormonske poremećaje, glavobolju, mučninu, oštećenje jetre, iritacije i alergije kože i sistema za disanje, kao i zloćudne bolesti.

Najveći bum u korišćenju prirodnih sastojaka dogodio se u proizvodnji klasičnih lakova. Novi premazi za nokte imaju vodene i biljne baze (npr. ekstrakte krompira, pamuka, kukuruza) i mineralne pigmente, a nepoželjne hemikalije su izbačene, i to najpre već spomenuti toluen, formaldehid, formaldehidna smola, kamfor i dibutil ftalat – tzv. ozloglašena petorka koja se smatra najštetnijom. Stoga sve više lakova nosi oznaku 5 free (bez 5 hemikalija).