Bol u palcu noge može biti jako neprijatan i uznemirujući. Otežava vam hod, stajanje i čitav niz svakodnevnih aktivnosti. Iako kažu da u većini slučajeva spontano prolazi jer može biti posledica neke povrede ili neudobne obuće, kod mene nije bilo to u pitanju. U svakom slučaju, moj put od dijagnoze do izlečenja bio je jako dug. Zapravo problem je bio brzo rešen kada sam posetio pravog doktora – podologa, koji je odmah ustanovio tačnu dijagnozu i odredio odgovarajući terapiju.

Konkretno, meni se bol u palcu javio u snu. Oštar, probadajući bol mi nije dao da spavam pa sam otišao do kupatila da proverim o čemu se radi. Palac je izgledao sasvim normalno, nisam primetio ništa neuobičajeno. Pomislio sam da sam možda nezgodno spavao ili je bol posledica dugog stajanja koje je inače vezano za moj posao.

Ujutru bol je prošao pa sam pomislio da je to samo jedna prolazna epizoda. Otišao sam na posao, palac bi me s vremena na vreme žignuo ali ništa posebno. Pred kraj radnog vremena, pokušavajući da klijentu nešto dodam, udario sam nogom, odnosno palcem u ćošak pulta. Bol je bio neopisiv. Seo sam i izuo obuću, ali ništa se nije videlo, osim male tamne tačke, negde na sredini palca. To sam pripisao modrici od udarca i na tome se završilo.

Bol u palcu noge – kako da znate šta je uzrok?

Do kuće, bol se smenjivao u amplitudama, čas se pojačavao, čas smanjivao. Odmah sam seo za računar i istražio potencijalne uzroke. Bilo ih je poprilično, između ostalog kao uzrok bola u palcu noge navodio se giht, sezamoiditis, urasli nokti, čukljevi, kurije oči, žuljevi, povrede i prelomi. Povredu sam imao, ali bol se javio i pre toga, prelom nije sigurno, nemam ni žulj, ni kurije oko, a ostalo nisam ni razumeo šta znači. Uglavnom, pročitao sam i da topla kupka pomaže, pa sam svojim stopalima priredio mali spa tretman.

Bol se smanjivao, a potom i skroz prošao. Problem rešen. Kada se supruga vratila sa posla ispričao sam joj svoju avanturu sa palcem a ona je na moje zaprepašćenje odmah dala svoju dijagnozu. Počeo je da ti se stvara čukalj, rekla je. Ona već dugo ima problem sa tim, pa sam joj donekle poverovao. Jeste mi ta kost do palca malo isturena u stranu, ali takva je oduvek. Odmah je počela da mi daje savete, stavila mi je neki melem na kost, uvila zavojem i konstatovala da ću do ujutru biti ko nov.

Noć je protekla dobro, kao i jutro, sve dok nisam pokušao da obujem cipelu. Bol se vratila svom silinom. Kao da me neko bode šiljkom u palac. Obukao sam najudobnije patike koje sam imao i otišao raspertlan na posao. Na poslu su mi se svi smejali, kod nas je dress code obavezan a stariji kolega me je sa stopostotnom sigurnošću ubeđivao da je to giht jer i sam pati od te bolesti, ali i tvrdio da tu nema puno pomoći, da je on probao sve i svašta i da su poboljšanja mala. Potpuno obeshrabren vratio sam se kući i ponovo potražio pomoć dr. Googla.

Giht i čukljevi kao uzrok bola u palcu noge

Giht je mokraćna kiselina koja se u obliku kristala taloži u zglobovima, posebno u zglobu palca noge. Posledica je bol u palcu, osećaj vreline i poteškoće pri hodanju. Čukljevi kao mogući uzročnik bola u palcu noge, predstavljaju tvrdi čvor koji se vremenom formira zbog nepravilnog položaja zgloba palca i mogu biti veoma bolni.

Kao uzrok bola u palcu navodi se i upala kosti koje se nalaze ispod palca od kojih dosta pate sportisti (sezamoiditis), kao i vrsta artritisa u podnožju palca tzv. kruti palac (hallux rigidus). Pregledao sam detaljno palac i nije bilo ni tragova uraslih noktiju, kurijih očiju ili žuljeva. Nisam uspeo da nađem mogući odgovor i moje muke su se nastavile.

Šta da radite kada bol u palcu noge postane nepodnošljiv?

Nastavio sam da idem na posao u patikama, dani su prolazili, ponekad mi je bilo bolje, ponekad gore ali ništa nisam preduzimao. Kvalitet života mi se drastično pogoršao. Nisam mogao da idem na fudbal sa društvom jednom nedeljno, ugojio sam se i malo po malo počeo svuda da idem u papučama. Sreća pa je počelo leto.

Na poslu sam postao dosadan svojim kolegama. Pričao sam samo o svom problemu, zapravo to je počelo da opterećuje sve moguće aspekte mog života. U međuvremenu, žena me je lečila raznim melemima, preparatima, mastima. Nekada je bilo poboljšanja, ali uglavnom stvari su stajale u mestu, odnosno bol je bila prisutna kad god bih obukao normalnu obuću, dugo stajao ili hodao.

Jedino što sam primetio je da modrica na palcu nikako ne prolazi. Zapravo koncentracija bola je bila najjača u toj tački. Palac je ponekad znao i da pulsira, naročito ako sam taj dan dugo stajao, što je bilo često jer mi je posao zahtevao stajanje za pultom.

Jednog dana u ekspozituru gde radim, došla je menadžerka i zaprepastila se moji odabirom obuće. Objasnio sam joj o čemu se radi i potanko izložio svoj problem. Saslušala me je i samo kratko upitala zašto ne odem kod doktora. Doktor za bol u palcu, pa gde to postoji? Samo me je pogledala, izvadila iz tašne vizit kartu i dala mi. Na njoj je pisalo 101 Foot Clinic.

Moje iskustvo u 101 Foot Clinic

Odmah sam pozvao kliniku i zakazao termin. Ljubazno su me primili i smestili u ordinaciju. Ubrzo je došao podolog – doktor za bolesti stopala i noktiju i pažljivo me saslušao. Zamolio me je da se izujem kako bi pogledao o čemu se radi. Detaljno je ispitivao moj palac i stopalo sa svih strana. Zatim je uzeo lupu, snop svetlosti usmerio u pravcu palca i dugo posmatrao. Na kraju je rekao, imate kurije oko ispod nokatne ploče.

Malo je reći da sam bio zaprepašten. Nisam znao da je to uopšte moguće. Rekao mi je još da sam imao sreće, da kurije oko nije duboko i da je locirano tako, da će moći da mu priđe uz malu hiruršku intervenciju. Tako je i bilo. Intervencija je protekla u najboljem redu. Oporavak je trajao kratko a ja sada znam koga ću da posetim ukoliko ikada više budem imao bilo kakav problem sa stopalima i noktima. Svima savetujem da pomoć potraže na pravom mestu jer ih pogrešne dijagnoze sa interneta mogu samo unazaditi i pogoršati problem.