ZAŠTO SE JAVLJAJU BRAZDE NA NOKTIMA?

ZAŠTO SE JAVLJAJU BRAZDE NA NOKTIMA?

PITANJE PACIJENTA: Imam 35 godina i uočila sam brazde na noktima koje su horizontalne i jako duboke. Nije zahvaćen samo jedan nokat a boja noktiju je normalna. Prvi put u životi mi se javlja ovakva promena i jako sam uplašena. Nokti su mi uvek bili glatki i zdravi. Bila sam pod velikim stresom prethodna 3-4 meseca pa ne znam da li to ima veze.

ODGOVOR DOKTORA: Brazde i neravnine na noktu koje su horizontalno postavljene, Beau linije, javljaju se kao rezultat oštećenja matičnih ćelija koje proizvode nokat. Kada je narušena funkcija matičnih ćelija nokta,nokat se ne stvara i dolazi do pojave horizontalnog defekta. Javlja se prilikom većeg stresa kao što su operativni zahvati, loša ishrana, smrtni slučaj, razvod ili drugi emotivni stres. Brazde se javljaju 3-6 meseci nakon stresa, kada nokat nastavlja da raste. Beau linije nisu opasne i nokat nastavlja da raste normalno. Opreza radi proverite nivo šećera u krvi i perifernu cirkulaciju.

Savetujemo ishranu bogatu proteinima i vitaminima koji će uticati na rast zdravog nokta. Za estetski izgled preporučujemo Arkada metod koji je odličan izbor, jer omogućava remodeliranje nokatne ploče i sprečava pucanje noktiju.