SPREČITE GLJIVIČNU INFEKCIJU NOKTIJU

SPREČITE GLJIVIČNU INFEKCIJU NOKTIJU

Gljivična infekcija noktiju, bilo da se radi o noktima na nogama ili rukama je zdravstveni problem koji otežava normalno funkcionisanje pacijenata i predstavlja veliki estetski problem. Lečenje gljivične infekcije noktiju je dugotrajan i iscrpljujuć proces koji zahteva upornost i dobru prevenciju nastanka.

Kako možete sprečiti njihovu pojavu?

Gljivice vole topla, tamna i vlažna mesta kao što je naša obuća pa time predstavlja idealnu sredinu za nastanak infekcije. Zato treba izbaciti staru obuću i ako postoji mogućnost koristiti obuću u kojoj se noga luftira. Ukoliko posećujete bazene nosite papuče i posle upotrebe ih dobro osušite.

Ako imate problem sa atletskim stopalom, ono mora da se tretira na adekvatan način, uklanjanjem gljivica sa kože jer lako mogu da se prenesu i na nokte. Posle tuširanja prebrišite nokte čitim peškirom i pokupite vlagu sa kože oko noktiju. A ukoliko imate problem sa znojenjem nogu možete koristiti i bebi buder koji odlično upija vlagu. Oprezno secite nokte jer bilo koja povreda povećava mogućnost nastanka gljivične ili bakterijske infekcije. Izuzetno je važno da pribor za sečenje noktiju ne delite sa drugim i da ga s vremena na vreme dezinfikujete alkoholom.

Ovo su saveti koji u velikoj meri mogu smanjiti rizik od nastanka gljivične infekcije.