SINDROM ŽUTIH NOKTIJU ILI GLJIVIČNA INFEKCIJA?

SINDROM ŽUTIH NOKTIJU ILI GLJIVIČNA INFEKCIJA?

Boja i stanje noktiju odraz su celokupnog zdravlja organizma. Zdravi nokti su glatki, sjajni,bez brazdi, providni bledoroze boje. Nokti postaju žuti iz više razloga.

Žuti nokti karakteristika su gljivične infekcije odnosno onihomikoze. Dermatofiti i kvasnice su vrste mikroorganizama koje su odgovorne za nastanak gljivične infekcije a nokti na stopalima su naročito izloženi jer obuća koju nosimo obezbedjuje tamnu i vlažnu sredinu koja je idealna za stvaranje gljivica. Pored boje nokta menja se i cela njegova struktura.

Sindrom žutih noktiju manifestuje se promenom boje nokta, zadebljanjem i odvajanjem nokta od samog ležišta. Sreće se kod hroničnog sinuzitisa, bronhiektazija, reumatoidnog artritisa i imunodeficijentnih osoba.

Čest razlog pojave žutih noktiju je i koršćenje tamnog laka za nokte. Da bi sprečili ovu pojavu aplikujte bazu pre samog mazanja laka.

Ako primetite naglu promenu boje, forme ili strukture noktiju,obratite se lekarima specijalistima u 101 Foot Clinic za savet i informacije.