Psorijaza

PSORIJAZA?

Prema Nacionalnoj fondaciji za psorijazu, psorijaza je hronično oboljenje kože koje se može javiti kod svakoga ali se najčešće javlja u dobi između 15 i 35 godina. Ako bolujete od psorijaze ćelije kože se brže razmnožavanju u odnosu na zdrave ćelije.

Telo prirodno proizvodi nove ćelije kože svakog meseca, da bi se koža obnavljala jer se ona redovno ljušti i otpada. Kod psorijaze, ćelije se obnavljaju u roku od nekoliko dana za razliju od zdravih ćelija kod kojih to vreme iznosi nekoliko nedelja. Ovakav proces dovodi do nakupljana mrtvih ćelija na površini kože, što daje za posledicu pojavu debelih, crvenih pločica (plakova),sa beličastom skvamom, kao i suvu i iritiranu kožu.

Psorijaza je hronična bolest, ali simptomi mogu biti poboljšani tokom vremena.

VRSTE PSORIJAZE

Psorijaza se može pojaviti na koži čitavog tela, kosmatom delu glave, na noktima i zglobovima. Prema American Academy of Dermatology (AAD), u SAD-u, oko 7,5 miliona ljudi ima psorijazu. Postoje više vrsta psorijaze: :

PSORIASIS EN PLAQUE

To je najčešći oblik psorijaze kod koje se javljaju crveni, zadebljani pečati (plakovi) prekriveni beličastim ljuspicama (skvamom). Koža može biti iritirana i bolna.

PSORIASIS GUTATE

Ova vrsta psorijaze može se prvi put javiti u djetinjstvu ili u pubertetu.

PSORIASIS INVERSA

Ova vrsta psorijaze karakteriše se pojavom plakova u pregibima (u predelu prepona, aksila).

PSORIASIS PUSTULOSA

Ova vrsta psorijaze karakteriše se crvenilom kože i pojavom sitnih belih mehurića ispunjenih gnojem (pustula).

ERYTHRODERMIA PSORIATICA

Ovaj oblik psorijaze se retko javlja, i karakteriše se promenama koje zahvataju više od 90% kože čoveka. Simtomi uključuju pojavu crvenila, bola, i svraba, a može biti poremećeno i opšte stanje čitavog organizma.

Psorijaza
KOJI SU UZROCI PSORIJAZE?

Tačan uzrok za pojavu psorijaze nije poznat. Međutim, veruje se da imuni sistem i geni mogu dovesti do ovog oboljenja. Normalno se T-ćelije našeg imunog sistema bore protiv virusa i bakterija. Kod psorijaze one počinju napadati i zdrave ćelije našeg organizma. Naše telo počinje proizvoditi nove ćelije kože kao odbrambeni mehanizam na ovaj napad. Ove nove ćelije kreću se ka površnom sloju kože pre otpadanja starih ćelija što uzrokuje zadebljanje u vidu pečata sa ljuspicama na površini.

Psorijaza nije zarazna. Međutim, ovo oboljenje se može javiti u široj porodici. Faktori rizika za psorijazu uključuju:

• Porodičnu istoriju bolesti

• VIrusne ili bakterijske infekcije

• Gojaznost

• Pušenje

• Nekontrolisani stres

• Upotreba određenih lekova, kao što su oni koji se koriste za lečenje bipolarnog poremećaja i visoki krvni pritisak.

KOJI SU SIMPTOMI PSORIJAZE?

Simptomi psorijaze variraju u zavisnosti od vrste psorijaze. Najčešći simtomi kod plak psorijaze (najčešći tim psorijaze) uključuju:

Pločasto crvenilo kože, često prekriveno labavim, srebrenkastim ljuskama; Ove lezije mogu biti iritabilne i bolne, a ponekad pucaju i krvare. U težim slučajevima plakovi na iritiranoj koži će rasti i spajati se jednim sa drugima, obuhvatajući velika područija.

Oboljenja noktiju ruku i nogu, uključuju promenu boje i udubljenja na noktima. Takođe, nokti se mogu listati ili se odvajati nokatna ploča od nokatnog kreveca.

Plakovi na vlasištu

Psorijaza može biti povezana sa psorijatičnima artritisom, što dovodi do bolova i otoka u zglobovima. Nacionalna fondacija psorijaze procjenjuje da je između 10% do 30% osoba s psorijazom imaju i psorijatični artritis.