Prekomerno znojenje

ŠTA JE PREKOMERNO ZNOJNE NOGU?

Prekomerno znojenje stopala zove se hiperhidroza. Ovo stanje češće se javlja kod muškaraca nego kod žena, i češće je kod mlađih nego kod starijih osoba. Znojenje je prirodan način hlađenja tela. Znojave noge ili hiperhidroza je uobičajeno stanje kod koga dolazi do prekomernog znojenja stopala. Ovakvo stanje utiče i na dlanove ruku i pazuh, ali u ovom delu ćemo se fokusirati samo na stopala. Plantarna hiperhidroza je lokalizovana na plantarnoj strani stopala (donji deo stopala). Znojave noge mogu izazvati ili pogoršati probleme poput mikoza, plantarnih bradavica i drugih kožnih bolesti. U svakom stopalu postoji više od 250.000 žlezda koje luče znoj. Svako stopalo normalno proizvodi pola litara znoja dnevno. Važno je imati na umu da se naše noge znoje sve vreme, i bakterije su prirodno prisutne na našoj koži. Kod većine osoba znoj brzo isparava, ali kod neki znoj je zarobljen u žlezdama, što omogućava bakterijama da rastu. To može biti problem ako osoba ima više od normalne količine žlezda koje luče znoj u svojim nogama, pa dolazi do prekomernog znojenja.

Prekomerno znojanje
RAZLOZI

Postoji više razloga zašto se naše noge znoje. Iako je ovo stanje obično pruzrokovano emocionalnim stresom ili fizičkom aktivnošću, postoje i drugi razlozi. Naslednost takođe igra ulogu.

Takđe vaš nivo toksina u organizmu može pruzrokovati prekomerno znojenje nogu. Toksini dolaze iz hrane koju jedemo, posebno hrana bogata zasićenim masnim kiselinama. Alkohol je takođe otrovan. Ako ne vežbate često, ti toksini se mogu nagomilavati i uzrokovati oticanje u nogama i ostalim delovima tela.

Noge se mogu znojiti zbog vrste obuće koju nosite. Određena obuća – kao što su pamučne ili najlonske čarape ili cipele izrađene od plastike ili nekih sintetičkih materijala, sprečavaju isparavanje znoja. Čarape od najlona i 100% pamučne čarape mogu delovati kao sunđer i zadržati vlagu. To drži vaše noge vlažne sve vreme i dovodi do dodatnih problema, kao što su tinea pedis (atletsko stopalo) i gljivičnih oboljenja noktiju. Neki stručnjaci veruju da bi to moglo biti povezano s osetljivim nervnim sistemon, ali to je još uvek nepoznato da li je to zbog preteranog dejstva inervacije ili znojnih žlezda.

SIMPTOMI

Najočigledniji simptom hiperhidroze su noge koje se preterano znoje . Neki ljudi znoje se toliko da im noge mogu klizati u cipelama. Stopala takođe mogu imati beličast, vlažan izgled, a ponekad je prisutna infekcija nogu (konstantna vlažnost raspada kožu, čime omogućuje razvoj infekcija). Neugodan miris je uobičajen. Oni koji imaju problem hiperhidroze mogu doživeti i emocionalni stres i brinuti o neugodnom mirisu nogu. Anksioznost i izolacija povezana sa znojenjem, može biti posebno teško među tinejdžerima sa plantarnom hiperhidrozom.