PRAKTIČNI SAVETI ZA ZDRAVLJE NOGU KOD OBOLELIH OD DIJABETESA

PRAKTIČNI SAVETI ZA ZDRAVLJE NOGU KOD OBOLELIH OD DIJABETESA

Zdravlje nogu je od suštinskog značaja za celokupno zdravlje, bez obzira na uzrast. Za ljude sa dijabetesom zdravlje nogu je od izuzetne važnosti. Više od 60% ne-traumatskih amputacija donjih ekstremiteta u svetu nastaju kao komplikacija bolesti, saopštava američka Dijebetesna asocijacija.

“Glavni razlog hospitalizacije osoba sa dijabetesom jesu pojava ulceracija i infekcije, teže komplikacije od ovih u većoj meri možemo sprečiti redovnim pregledom stopala” kaže dr Avram V.iz Acocijacije podologa.

Osobe sa dijabetesom moraju da proveravaju svoja stopala svaki dan. Kako ne bi propustili prve znake pojave ulceracija, uključujući iritaciju, crvenilo i pojavu suve kože (posebno oko pete).

Pored pregleda stopala svakog dana i održavanja šećera u krvi u granicama normale, potrebno je pratiti i sledeće savete.
Nikako ne smete hodati bosi. Zaštite svoja stopala pamučnim čarapama ili obućom. Nokti moraju biti isečeni i noge moraju biti blago podignute bar jednom dnevno u trajanju od 5 minuta kako bi se masirali prsti i stopala.