POMOZITE SEBI ALI NE PADAJTE U ISKUŠENJE DA SAMI SEČETE NOKTE

POMOZITE SEBI ALI NE PADAJTE U ISKUŠENJE DA SAMI SEČETE NOKTE

PITANJE PACIJENTA: Urasta mi nokat i stanje se pogoršava naročito kad nosim cipele. Ima dosta preporuka na internetu kako sebi da pomognem i neke sam i probala. Kupke su mi malo olakšale bol ali samo privremeno. Da li mogu josš nešto da uradim da sprešim ili bar ublažim bol?

ODGOVOR DOKTORA: Urastanje noktiju je kompleksan problem. Koji mogu izazvati sledeći faktori: tesna obuća, nepravilno sečenje noktiju, povreda, loša higijena a veliku uloga igra i nasledje.

Ukoliko imate predispoziciju ili ste već imali ovakav problem ono što možete da uradite jesu kupke sa toplom vodom, što ste već i sami probali. Medjutim posle toga štapićem nežno pomerite kožu oko nokta. Prekratko sečenje noktiju može uzrokovati urastanje. Pa je zato neophodno održavati optimalnu dužinu nokta. Nosite široku obuću. Koja ne samo da će obezbediti dovoljno prostora i sprečiti urastanje već će omogućiti stopalima da dišu i smanjiti znojenje.
Ako urastanje nokta traje duže vreme i ako se stvorila granulacija oko nokta, metode koje možete koristiti kod kuće neće Vam umanjiti bol. Ne padajte u iskušenje da sami sečete nokat jer ćete samo pogoršati situaciju.

Metode lečenja uraslih noktiju su različite i doktor specijalista ove oblasti će Vam najbolje i za kratko vreme rešiti ovaj problem.