Kurje oci

Žuljevi, takodje označeni kao “klavi” su bolne hiperkeratotične papule koje nastaju kao odgovor na povećan pritisak koštanih prominencija stopala i prstiju. Žuljevi se često vidjaju kod sportista i kod osoba sa abnormalnošću hoda, pacijenata sa dijabetesom i amputacijom kao i usled neravnomernog trenja obuće. Abnormalna mehanika stopala, deformiteti stopala, ozbiljna stanja kao što je periferna neuropatija takodje dovode do stvaranja žuljeva.

Žuljevi su povezani sa morbiditetom srednjeg stepena, mnogi tretmani i preventivne opcije su na raspologanju koje obezbedjuju visoku stopu ublažavanja. Klinički su opisana tri stepena stvaranja žuljeva. Prvi stepen je heloma durum, koja se prepoznaje po suvom i upaljenom izgledu najčešće se nalazi preko interfalangealnih zglobova. Drugi stepen je heloma mole, koje opisuju macerirane strukture osetljive na vlagu. Obično se nalazi izmedju prstiju.

Treći tip je periungvalni tip i sreće se najčešće na ivici nokta. Kurije oči su često pogršno dijagnostikovane kao žuljevi, koje su takodje hiperkeratoze nastale iz povećanog trenja. Žuljevi se razvijau kao posledica povećanog pritiska na kožu a kurije oko nastaje iz više razloga. Koštani se javljaju kod neki aktivnosti kao što su teretana i gimnastika, nemaju centralno jezgro, koje je se javlja prilikom uklanjanja žuljeva. Žulj se može javiti u predelu kalusa kao i na površini tabana.