DA LI SODA BIKARBONA LEČI GLJIVIČNU INFEKCIJU NOKTIJU?

DA LI SODA BIKARBONA LEČI GLJIVIČNU INFEKCIJU NOKTIJU?

PITANJE PACIJENTA: Nokti na palčevima nogu zadebljali su mi , žuti i lomljivi. Pretpostavljam da je u pitanju gljivična infekcija. Pročitao sam da soda bikarbona pomaže u lečenju i počeo sam da je koristim. Do sada nemam nikakvo vidljivo poboljšanje. Nokti postaju beli ali su opet zadebljani. Koji je Vaš savet? Da li da nastavim sa kupkama?

ODGOVOR DOKTORA: Iako su kupke sa sodom bikarbonom dosta rasprostranjen “narodni” lek, medicinska istraživanja pokazuju da natrijum bikarbonat(soda bikarbona) nema fungicidni efekat tačnije ne ubija gljivice. Dejstvo sode bikarbone je pre svega fungiostatsko, prevenira širenje i rast gljivica obezbedjujući alkalnu sredinu za čije razmnožavanje je potrebna kisela sredina i na taj način vrši inhibicuju rasta. Na taj način infekcija se ne pogoršava ali se i ne leči.

Naš savet je da se ukoliko imate promene u boji i strukturi noktiju i sumnjate na gljivičnu infekciju, obratite našim doktorima kako bi se promene pravilno dijagnostikovale i odabrala adekvatna terapija koja će dati optimalne rezultate.

Proizvodi koji sadrže Pitium Oligandrum primenjuju se u 101 Foot Clinic imaju fungicidno dejstvo, uništavaju patogene gljivice posebnim mehanizmom. Za brže rezulate lečenja preporučuje se i mehaničko hemijska abrazija.