DA LI MOŽE URASTAO NOKAT DA IZRASTE NORMALNO?

DA LI MOŽE URASTAO NOKAT DA IZRASTE NORMALNO?

PITANJE PACIJENTA: Imam problem sa uraslim noktom na palcu. Pre nekoliko nedelja pojavilo mi se crvenilo i osetljivost nokta. Probao sam da isečem nokat ali mislim da sam negde pogrešio. Sada se javio bol I jače crvenilo oko nokta. Molim za savet. Da li nokat može da izraste normalno?

ODGOVOR LEKARA: Urasli nokti mogu biti dosta bolni i neprijatni a nepravilno sečenje pogoršava stanje. Ako ste nokat isekli prekratko on će nastaviti da raste direktno u Vašu kožu. Neophodno je prvo da se nokat koji urasta u meko tkivo oslobodi kako bi izrastao pravilno i preporuka je da to izvrši obučeni doktor.

Arkada metod koji primenjujemo u našoj 101 Foot Clinic je specijalni pristup u tretmanu uraslih noktiju koji će obezbediti brzo i efikasno rešenje problema. Podizanjem nokta adekvatnim instrumentima oslobodiće se vrh nokta a zatim naneti specijalni medicinski gel koji drži nokat I tera ga da raste pravilno. Samo sa jednim tretmanom simptomi nestaju, bol će se smanjiti I Vi ćete se vratiti na normalne dnevne aktivnosti.

Isto tako, vršimo pregled noktiju i stopala kako bi utvrdili rizik urastanja. Najveći broj slučajeva uraslih noktiju rezultat su neadekvatne I tesne obuće. Koja pritiska u gura meko tkivo ka noktu koji počinje da raste u pogrešnom pravcu prema mekom tkivu. Savetujemo nošenje udobnih cipela koje ne vrše pritisak na nokte I svakako pravilno sečenje noktiju I ne mnogo kratko.