DA LI JE POLUMESEČASTA PROMENA NA NOKTU NORMALNA ILI NE?

DA LI JE POLUMESEČASTA PROMENA NA NOKTU NORMALNA ILI NE?

PITANJE PACIJENTA: U korenu nokta imam polukružnu promenu koja je beličasta i kao da se povlači.Imam 25 godina i nemam nikakvih zdravstvenih problema. Da li je to normalno i da li je to znak nekog oboljenja?

ODGOVOR DOKTORA: Normalni nokti su transparetne ploče, providne, bledoroze boje. Beličasta promena oblika polumeseca u korenu nokta naziva se lunula i normalna je karakteristika noktiju. Lunula predstavlja deo matriksa nokta koja se vidi kroz nokatnu ploču. Promene na lunuli mogu biti znak nekog zdravstvenog problema.

Bleda lunula ili lunula koja isčezava često je znak anemije ili malnutricije. Piramidna forma znak je traume ili agresivnog manikira. A crvena boja znak je oboljenja kardiovaskularnog sistema. S obzirom na Vaše godine preporučujemo Vam da date krv na analizu zbog sumnje na anemiju.

Poboljšajte ishranu unošenjem proteina i pijte vitamine i minerale uz dodatak suplemenata sa gvoždjem zbog boljeg zdravlja i izgleda noktiju. Lokalno možete aplikovati Arkada serum koji će hraniti koren nokta.