Bradavice na tabanima

 

ŠTA SU BRADAVICE NA TABANIMA?

Uobičajeno, bradavica je poznata kao verruca vulgaris. To je virusna infekcija kože. Nastaje direktnim kontaktom sa virusom i nema hematogenog širenja (putem krvi). Češće se javlja kod dece nego kod odraslih. Na stopalima je u vidu izraslina. Uobičajena zabluda je da kvržice, izrasline, baza ili koren promena koje rastu na koži se mogu proširiti i na kosti. Bradavica ili izraslina može imati koren ili seme ali to je zapravo samo dublje usadjena bradavica, ispod dermisa (srednjeg dela kože). Vlažne i znojave noge su podložne virusnim infekcijama i nastanku bradavica. Bradavice ne mogu da rastu na drugom tkivu osim na koži. Vlažne i znojave noge su podložne virusnim infekcijama. Ovim virusom se možemo inficirati na javnim mestima kao što su bazeni,zajednički tuševi, sportski klubovi, hoteli. Oni nisu vrlo zarazni, ali izloženost tim situacijama će dovesti do razvoja bradavice. Izbegavanje kontakta u svakodnevnom okruženju gotovo je nemoguće. Ako član porodice ima infekciju, obratite pažnju na higijenu. Deca koja imaju bradavice, izrasline, ne bi trebali deliti svoje cipele s drugom decom. Mlade djevojke često dele obuću sa svojim prijateljicama, tako da trebate biti oprezni.

ŠTA UZROKUJE BRADAVICE?

Bradavice su uzrokovane virusnom infekcijom.Virus prodire u kožu i često može prodreti kroz traumatizovanu ili oštećenu kožu ili područja koja su pod stresom koji se ponavlja. Bradavice se često šire u vlažnim sredinama, koje imaju ostatke inficirane kože, kao što su kabine za presvlačenje ili područjima oko bazena. Bradavice se mogu pojaviti na bilo kojoj površini kože. Na tabanima oni se nazivaju “izrasline”. Plantar je stručni naziv tabana ili donji deo stopala.

Virus bradavice se širi direktnim kontaktom. Vrlo često mokro područje koje ima “kožne ostatke” je područje u riziku za širenje bradavica. To uključuje garderobu, tuševe i bazene. Gumene papuče ili sandale mogu biti koristne za zaštitu.

KOJI SU SIMPTOMI BRADAVICA NA TABANIMA?

Bradavice imaju izgled debele, grube, keratotične kože. Mogu biti male i pojedinačne ili mogu biti grupisane. Grupisane bradavice nazivano mozaik bradavice. One često liče na mehuriće – plantar calluses. Jednostavan način za razlikovanje bradavica od mehurića, plikova jeste da se lezija stisne izmedju prstiju. Ako je bolno, verovatno je reč o bradavici. Mehurići, plikovi su uglavnom bezbolni kod ovakvog manevara ali jesu osetljivi na direktan pritisak lezije. Ostale lezije na tabanima, koje se često mešaju sa mehurićima, plikovima i bradavicama su porokeratose i ciste.